Hirdetés

Piacon vannak az első holografikus tárolók

A fejlesztők eredetileg 2006-ra ígérték az első, holografikus elven működő tárolóegységek piaci debütálását, a premierre végül csak némi csúszás után, a napokban kerülhetett sor. Az InPhase – mely a Hitachi Maxellel közösen fejlesztette ki az új rendszert – hétfőn indította útjára az első, egyelőre 300 GB kapacitást kínáló holografikus adatrögzítőjét, illetve a hozzá tartozó lemezeket. Az új technológia alkalmazásáról otthoni környezetben egyelőre szó sem lehet, a drive ugyanis átszámítva körülbelül 3,5 millió forintba kerül, egy lemezért cserébe pedig közel 35 000 forintnak megfelelő dollárt kérnek.

A Tapestry néven megjelent meghajtók 20 MB/s tartós adatátviteli sebességet biztosítanak, lesz belőlük asztali és rackbe szerelhető változat, valamint a médiumok cseréjéről is gondoskodó, autoloaderes kiépítés is. Az első, HDS-300R jelzésű cartridge egy 130 mm átmérőjű, 3,5 mm vastag korongot tartalmaz, melynek közepén egy 1,5 mm-es réteg hordozza az adatokat három dimenzióban kódolva. A médium élettartama legalább 50 év.

A fejlesztés természetesen nem áll meg, így a WORM lemezekkel 2008-ra el kívánják érni a 800 GB kapacitást, illetve a 80 MB/s-os átviteli sebességet, miközben piacra bocsátanák a többszöri írásra alkalmas termékeket is; utóbbiak a WORM fejlődési pályájához hasonlóan először 300 GB tárhelyet és 20 MB/s átviteli sebességet nyújtanának. 2010-re az InPhase és szövetségesei a WORM médiumoknál az 1,6 TB, illetve 120 MB/s értékeket, a többször írható tárolóknál a 800 GB kapacitást és 80 MB/s tempót szeretnék elérni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés