Hirdetés

Piacon az Intel Bensley szerverplatformja

Az Intel a tegnapi napon hivatalosan is bejelentette két új platformját: a Bensley szerverek, a Glidewell pedig munkaállomások alapjául szolgál. A platformok részei a korábban Dempsey kódnéven emlegetett processzorok, melyek a Xeon 5000-es sorozatát alkotják, valamint a korábban Blackford és Green Creek néven ismert chipsetek, amelyek végül három változatban kerülnek piacra 5000P, 5000V (szerverek), illetve 5000X (munkaállomások) jelzéssel. Az Intel valójában már két hónapja szállítja az új alkatrészeket partnereinek, azonban az újfajta FB-DIMM memóriamodulok eddig nem álltak rendelkezésre megfelelő számban, ez késleltette a hivatalos premiert.


Xeon 5000 processzor (Dempsey)

A Dempsey processzor még a NetBurst mikroarchitektúrára épül, voltaképpen a 65 nm-es csíkszélességű gyártási eljárással készülő Presler mag szerverekre szabott változata. Ez azt is jelenti, hogy a két mag két külön chipen helyezkedik el, és saját gyorsítótárakat használnak, de természetesen egy tokozásba kerülnek. Az új Xeonok támogatják az EM64T kiterjesztést, az Execute Disable Bit alkalmazását és az Intel virtualizációs technológiáját, a Hyper-Threading révén pedig újfent megkétszereződik az operációs rendszer által kezelt magok száma. A Dempsey maximális órajelében és fogyasztásában is tükröződnek a NetBurst korlátai, ám várhatóan az Intel már nem fog további forrásokat ezen processzorfajta fejlesztésébe ölni, hiszen a sokkal jobb számítási teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkező, új generációs Woodcrest processzor már júniusban piacra kerül, vagyis a Dempsey igen rövid életciklusnak néz elébe.

 

Xeon 5000-es sorozat
Modellszám L2 cache Órajel FSB TDP Listaár
5080 2 x 2 MB 3,73 GHz 1066 MHz 130 W 851 dollár
5063 2 x 2 MB 3,20 GHz 1066 MHz 95 W 369 dollár
5060 2 x 2 MB 3,20 GHz 1066 MHz 130 W 316 dollár
5050 2 x 2 MB 3,00 GHz 667 MHz 95 W 177 dollár

Mind a Dempsey-t, mind a Woodcrestet képes kiszolgálni Blackford chipset (illetve változatai). Noha a Dempsey rendszerbuszának maximális órajele 1066 MHz, a chipset már támogatja a Woodcresttel érkező 1333 MHz-es sebességet is. Még fontosabb, hogy a legfeljebb két processzort (melyek persze lehetnek egy- vagy kétmagosak) támogató lapkakészlet mindkét CPU-foglalat felé önálló rendszerbuszt biztosít. A processzorok felé így legfeljebb kétszer 10,5 GB/s sávszélesség, a memória-alrendszer irányába (DDR2-667 lapkák esetén) maximum 21 GB/s biztosított, míg a perifériavezérlők három nyolcsávos PCI Express linkkel gazdálkodhatnak.


Intel 5000 chipset (Blackford)

Az FB-DIMM memóriamodulok jelenleg DDR2 technológián alapulnak, és minden modulon található egy chip, amely közreműködik az adatok pufferelésében, és amely egy nagy sebességű soros kapcsolaton keresztül közvetlenül kommunikál a chipsetbe épített vezérlővel. Az 5000X és 5000V chipset maximum 16 GB, az 5000P pedig 64 GB memória kezelésére képes. Egyaránt támogatják a hibajavítást, a memória-RAID-nek nevezett funkciót, és kijelölhetők tartalék modulok is arra az esetre, ha a használt modulok valamelyike meghibásodna (DIMM sparing). A platform támogatja az Intel I/O Acceleration Technologyt (I/OAT) is.

Több gyártó máris bejelentette a Bensley platformra épülő szervereit, illetve szerverlapjait. Az Intel ugyanakkor aláhúzta a Dempsey processzorok átmeneti jellegét, amikor a Woodcrest magra épülő Xeon 5100-as szerverprocesszor teljesítményéről mérési adatokat tett közzé. A Dell, Fujitsu Siemens, HP és IBM által összeállított kétprocesszoros rendszerek a szintetikus tesztekben meggyőző teljesítménnyel, illetve jó ár/tranzakció értékkel szolgáltak, ráadásul mindezt 65 wattos maximális energiafelvétel mellett. Az Intel a reményei szerint új lendületet vevő szerver üzletágát egy külön honlapon propagálja, melyen további részletek olvashatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés