Hirdetés

Kezdődik a formátumháború? A Philips a HDR 10+ mellé állt!

A vállalat nem folglalkozik a jövőben a rivális Dolby Vision szabvánnyal.

A Samsung, a Panasonic, az Amazon és a 20th Century Fox idén nyáron jelentette be, hogy megalkották a saját HDR szabványukat, amely a HDR10+ névre hallgat. Ezt a formátumot a Dolby Vision technológia ellenfelének szánják, és azzal kecsegtetnek, hogy nagyjából ahhoz hasonló képminőséget produkál, de annál rugalmasabban kezelhető.

HDR10+
HDR10+ [+]

A Dolby Vision-höz hasonlóan tehát a HDR10+ is dinamikus metaadatokat használ, ami elméletileg jobb képminőség elérését teszi lehetővé, mint amit a HDR10 szabvány produkál. A vállalat a Philips tévéket gyártó TP Vision termékstratégiáért és tervezésért felelős vezetője elárulta, hogy a 2017-es modellek is megkapják a HDR10+ kompatibilitást egy szoftverfejlesztésnek köszönhetően. Az viszont érdekes, hogy a Philips tévéken futó Android TV operációs rendszernél még viszont szóba sem került a szabvány támogatása, ami azt jelenti, hogy az internetes alkalmazásokon keresztül nem nézhetőek meg az ilyen típusú tartalmak.

Mindenesetre lehet, hogy egy új formátumháború kitörésének vagyunk szemtanúi, ami biztos, hogy nagyon nem tenne jót a nagy dinamikatartományú filmek, videók elterjedésének. Az biztos, hogy ma már akad azért Dolby Vision tartalom, de HDR10+ még nincs, viszont a Fox és az Amazon azt ígéri, hogy hamarosan jönnek az első ilyen anyagok. Emellett az is igaz, hogy a Blu-ray Szövetség is nyitott, hiszen korábban azt jelentették be, hogy jól haladnak a tárgyalások azzal kapcsolatban, hogy a HDR10+ bekerüljön az UHD Blu-ray támogatott formátumai közé.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés