Hirdetés

Pentium 4 teszteredmények, és pár gondolat...

A GamePC oldalán megjelent egy meglehetősen bő, 13 oldalas cikk az új Pentium 4 processzorokról.

Az Intel 1.4 és 1.5GHz-es fenegyerekei jól teljesítettek, a legtöbb összevetésből győztesen kerültek ki. Az egész más kérdés, hogy a Budapesti Piac szűk hasábjain az új procik ára nem fog feltétlenül kiférni.
Pár megjegyzés:

  • Az Athlon rajongók megnyugodhatnak, hogy az 1.2GHz-es Thunderbird SDR RAM-mal párosítva is egész jól helytállt. Sőt, ha a TBird is 1.4, illetve 1.5GHz-en futott volna... :-).
  • Ugyanakkor emlékezzünk csak vissza a Klamath kódnevű, Pentium II 233MHz-es proci rajtjára! Még egy Pentium-MMX 200MHz-es "őskövület" is megpörkölte. Mi következik ebből? Semmi. Mindenesetre a P2 azért elég jól befutott...
  • A "bezzeg, ha az Athlon is 1.5GHz-en futott volna" típusú "összevetéseknek" nem sokáig lesz majd értelme, hiszen a Pentium 4 pontosan azért Pentium 4, mert irdatlan órajelekre lett tervezve (pl. 20 lépcsős pipeline, persze annak minden hátrányával együtt). Az Athlon jelenlegi állapotában biztosan nem tud majd együtt skálázódni a P4-gyel (ezt nyilván az AMD tudja a legjobban, nem kell őket sem félteni :-).
  • Az Intelnek még kell egy kis (sok?) idő, amíg végleg megszabadul a Rambus-tól...

Akkor melyiket vegyük? Egyiket sem. Esetleg Celeron-t, a'la cC0-ás stepping [update: 2001.04.28: vagy AXIA-s TBird-öt] :-)).

Hirdetés