Hirdetés

Pentium 4 pletykák - most már valóság

Egy korábbi hírünkben csokorba gyűjtöttük az Intel Pentium 4-es processzoráról szóló - akkor még - pletykákat. Nos, az 50-60 százalékos árcsökkentések pont annyira igaznak bizonyultak, mint amennyire a P4-es Clock Throttling nem. Mindemelett az 1.7GHz-es P4-es is bejelentetett.

Árak, ezres tételben, április 29-től:
P4 1.7GHz - 352 dollár, P4 1.5GHz - 256 dollár, P4 1.4GHz = P4 1.3GHz - 193 dollár.

A másik bestseller téma a Pentium 4-es processzorok hőszabályozásáról szólt. Eszerint, ha a P4-es procink a kemény terheléstől felizzik, a processzorba épített hőmérő dióda automatikusan csökkenti a processzor frekvenciáját, akár a felére is! Ez a "hír" továbbra is igaz. Ami nem igaz, az a sokak által híresztelt "tévedés", miszerint intenzív Quake-elés közben is beüt ez az állapot. Az Intel mérnökei kerek-perec megmondták, hogy ha nyakon szeretnénk csípni a működő mechanizmust, akkor ne tegyünk hűtőt a P4-esünkre. Akkor valóban lehalkítja a proci önmagát.

Mivel az AMD processzorokban egyelőre nincs is ilyen hőérzékelő, azaz a proci vígan szénnéég, ha például nem tesszük rá a hűtőt rendesen (nem kenjük be szilikonzsírral, ...), ezért az Intelnek inkább gratulálni kellene a megoldás miatt.

A Pentium 4 új árazásából jól látszik, hogy az Intel komoly harcot szándékozik vívni zászlóshajójával. Az új árak mellett - noha továbbra sincs szó ingyen kosztról - már megfizethetőbbek a P4-es rendszerek. Az i850-es chipset ára is mélyrepülésben van, egyedül a Rambus memória tartja magát irreális magasságokban (megfelelő PC2100-as DDR RAM kétszerese).

Nem titok ugyanakkor, hogy pár hónap múlva itt az Intel i845-es chipsetje, immár SDRAM támogatással, és őszre itt a 0.13 mikronos, Socket478-as Pentium 4-es, a Northwood, ami ár mellett a teljesítmény szempontjából is lekörözi elődjét. Feltehetően visszakerül bele minden olyan finomság, amit a mostani P4-esből ki kellett hagyniuk az Intel mérnökeinek, az óriási magméret miatt. Így, ha minden igaz, 512KB L2 cache-sel, nagyobb Trace Cache-sel és +1 FPU pipeline-nal érkezik az utód ("Reszkess, Athlon!" jeligével... Persze az AMD-t sem kell félteni, nyakunkon a Palomino)!!!

Hirdetés