Hirdetés

Pentium 4 pletykák: mi az igazság?

Ezt mi sem tudjuk. Honnan is tudhatnánk! De megpróbáltuk a híreket csokorba gyűjteni. Igazság szerint ezen hírek jórésze már több napos, de úgy gondoltuk, hogy várunk velük, hátha hamar megcáfolja őket valaki. Ez eleddig nem történt meg, így álljanak itt a "hírek":

(1) Az Intel április 15-én (tegnap) és április 29-én két lépcsőben csökkenti a P4-es processzorok árát, valamint bemutatja az új, 1.7GHz-es Pentium 4-est. Ha a hír igaz, akkor májusra az 1.7GHz-es zászlóshajó is "mindössze" 362 dolcsi lesz, míg az 1.5GHz-es kistestvér már jócskán 300 dollár alatt robban be. Persze 300 dollár majdnem 100.000Ft, tehát az "olcsóság" relatív dolog. De a mostani árakhoz képest ez durván 50-60%-os áresés. LENNE, ha a hír igaz lenne. Kiderül.

(2) Egy ideje pletykálnak róla, hogy a Pentium 4-es egy meglehetősen csúnya trükköt alkalmaz az irdatlan hőtermelés okozta melegedési gondok leküzdésére. Ezek szerint a proci az ún. clock-throttling módszerrel automatikusan csökkenti az órajelét, ahogy melegszik. Ez önmagában nem lenne gond, de a teória szerint pl az 1.5GHz-es példány nem sokáig bírja 1.5GHz-en, azaz a névleges órajelen a procik túlmelegszenek, és alacsonyabb fokozatba váltanak. Ez persze már gond LENNE. Ha a hír igaz lenne. De a HardOCP szerint és az Intel mérnökei szerint nem az. Szerintünk sem :).

(3) i845 (Brookdale). Az új hírek szerint már júniusban kaphatunk ilyen chipset-tel szerelt alaplapokat. Hogy mit tud a chipset? PC133 SDRAM támogatás, és ha minden igaz, akkor az új P4, a Northwood támogatása. Tehát végre lesz egy "olcsó" chipset a P4-esekhez. Olcsó procit pedig az (1)-es pont biztosít :). Az információ a Tyan-tól (és az xbit-től) származik, tehát megbízhatónak bélyegzett.

Hirdetés