Hirdetés

Pentium 4 alapú notebook-ot mutatott be az Intel

Igaz nem 0,13, hanem 0,18 mikronos. Ebből következően valószínűleg nem akkumulátorrról működött, hanem hálótzatról, mert nincs az az aksi, ami sokáig ki tud szolgálni egy ekkora étvágyű processzort. Hogy a bemutató miért olyan fontos, azt nagyon nem kell ecsetelgetnem, de azért pár gondolatot mégis hozzáfűznék.

A piacon lévő csúcsteljesítményű notebook-ok processzor órajele elérte az 1 GHz-et, a mobil processzor órajel 1,1 GHz-nél jár. Ez mind nagyszerű, de kinek kell ekkora teljesítmény egy hordozható számítógépbe. A válasz viszonylag egyszerű, annak biztos nem, aki irodai munkát végez, szövegszerkeszt, excel táblákkal játszik. Hát akkor kinek? Grafikai munkát végző emberek szintén nem tudnak dolgozni egy táskagépen, mert az alaplapra integrált grafikus chipek 2D-s és 3D-s teljesítménye gyatra. A notebook gyártók sokszor hangoztatják, hogy gépük tökéletesen alkalmas internetezésre, ez igaz van bennük modem, na de az 1 GHz-es proci kicsit túlzás. Nem azt akarom mondani, hogy teljesen feleslegesek az ilyen erős gépek, csak azt, hogy nagyon kevesen tudják kihasználni.

A notebook-ok egyik legnagyobb problémája a 3D-s grafika, nagyon elmaradtak PC-s társaiktól. De ez változni fog. Kicsit nevetségesen hat ugyanis egy 1GHz fölötti processzorral szerelt notebook, amelyet 3-4 esetleg 5 generációval ezelőtti grafikus chippel szereltek. Hogy ez nem csak puszta spekuláció, mi sem bizonyítja jobban, hogy a mobil Radeon és GeForce verziók már izzanak. Tehát a Pentium4-gyel szerelt gépekkel már valószínűleg játszani is lehet majd. Ez nem feltétlen a P4 érdeme, de vele jár.

Az első igazi, tehát 0,13 mikronos gyártási technológiával készült mobil P4 csak jövőre várható, induló órajele 1,5GHz.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Hirdetés