Hirdetés

Pentium 4-M -- döcögős rajt...

...az Intel ugyanis erőteljes árdeltát alkalmaz a sima, asztali, és az alacsonyabb fogyasztású notebook Pentium 4-esek között. Amióta világ a világ, a mobil alkatrészek mindig drágábbak, és ez többnyire érthető is: kisebb helyen kell ugyanazt megvalósítani, ami plusz tervezést és komplikált kivitelezést jelent.

A P4-M esetében azonban kicsit "húzósra" sikeredett ez a különbség. Az asztali P4 1.7 GHz és 1.6 GHz-es prociknak például 163, illetve 133 dollár a hivatalos ára, míg ugyanezen procik notebook megfelelői rendre 508 és 401 dollár! Igen, durván háromszor annyi. Ezt a notebookokat gyártó cégek is pontosan tudják, és futótűzként terjed az asztali procik laptopokban való alkalmazása. A "hibrid" laptop persze kétélű fegyver. Egyrészt, pont a fent említett árdelta miatt lényegesen olcsóbbak, ami jó dolog. Az asztali proci persze többet fogyaszt, így a notebook hamarabb lemerül, de őszintén szólva ez is lényegtelen. Teljesen mindegy, hogy 3, vagy 2 órát működik elemről, egyik esetben sem alkalmas igazán arra, hogy tényleg mobil legyen.

A nagyobb különbség sajnos az, hogy az asztali procik lényegesen több hőt is termelnek, és egy notebook nem az a kimondottan jól hűthető, jól szellőző valami. A sok összezsúfolt alkatrésznél már egyáltalán nem másodlagos szempont a hőtermelés. A gyártók nyilván számításba veszik mindezt, de ettől függetlenül érdemes számolni vele, hogy ha valamilyen notebook korábbi halálra van predesztinálva, akkor az biztosan az ilyen hibrid megoldás lesz. Ennek jelentősége persze kérdéses...

Jó hír mindezek fényében, hogy nyáron az Intel igen erőteljesen csökkenti a fent említett két P4-M processzor árát: az 1.7 GHz-es modell 508 dollárról 250 dollárra csökken, míg az 1.6 GHz-es 401 dollárról 210 dollárra esik. Addigra persze az asztali procik ára is módosul, de a különbség legalább "potom" kétszeresre esik vissza :).

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés