Hirdetés

PC133 SDRAM

Termék: PC133 SDRAM
Utcai ár: olcsó :) - kb. 5.000,- Ft + áfa / 256 MB

A szemtelenül olcsó SDRAM árak kiváló lehetőséget adnak a bővítésre vagy olcsó gép összeállítására.

Jelenleg a PC133 SDRAM körülbelül harmadába kerül az azonos méretű DDR modulnak. Azt is mondhatnánk, a DDR drága, a PC133 pedig pofátlanul olcsó. Ráadásul DDR-ből általában jobb minőségűt érdemes venni, mert úgy tudja igazán jól kifutni magát (agresszív beállások és/vagy magas frekvencia) - így pedig tovább nyílik az árdelta.

Tesztekből természetesen tudjuk, hogy a DDR-é a jövő, az SDRAM nem képes kiszolgálni a korszerű platformokat - mégis érdemes elgondolkodni a használatán akár új gép építésénél is, ahol a költség központi tényező. Egy olcsó integrált alaplapból és egy gigahertz körüli processzorból már kellemes irodai gépet lehet támasztani, amit nem nagy érvágás megfejelni fél giga SDRAM-mal - DDR-rel ez a kiadás tetemes lenne. Pentium 4-et vagy Socket 478-as Celeront nem érdemes SDRAM-mal visszafojtani, hiszen DDR400 is épp hogy ki tudja szolgálni a 400-as FSB-jű Intel procikat. Ebből látszik, hogy a DDR266 és DDR333, ami olcsó integrált Socket 478 lapokon elérhető, még mindig kevés, és pláne az lesz később, tehát olcsó gépnél jobban járunk, ha a régebbi (még olcsóbb) platformokon kutakodunk - ott legalább egyenletesen szűk lesz a platform, szemben a lefojtott korszerűvel, ami papíron jobb és drágább, de valójában nem tud teljesíteni.

Ne feledkezzünk meg a régi gépekről sem, amelyek mind SDRAM-mal futnak. Egy régi gép teljesítményén is sokat dobhatunk, ha adunk még neki RAM-ot - kevesebbet kell az iszonyat lassú virtuális memóriával kotorásszon az amúgy is leterhelt gép. Bővítés előtt mindenképp meg kell nézni az alaplap leírását, hogy milyen modulokat támogat, mert előfordul, hogy a régebbi alaplap nem eszi meg az új modult, pedig SDRAM. A chipseteknél mindig meg van adva, hogy maximálisan mekkora modult tudnak befogadni, de szélsőséges esetben okozhat gondot a RAM chipek belső szervezése (sűrűsége) is. Jobb esetben ez utóbbi is dokumentálva van, de bonyolult utánanézni. Inkább csereberével lehet egyszerűen kideríteni az igazságot.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés