Hirdetés

OLED gyilkos IPS LCD panel gigászi valós kontrasztaránnyal

1 000 000:1 valós kontrasztarányt ígér a Panasonic, hamarosan jöhetnek az első ilyen tévék is.

A Panasonic bejelentette, hogy sikerült áttörést elérniük az IPS LCD panelek fejlesztése során. Ennek köszönhetően képesek 1 000 000:1 valós kontrasztarányt produkáló folyadékkristályos kijelzők előállítására 10 és 100 hüvelykes méret között.

Ez pedig minimum hatszázszorosa annak az értéknek, amit a jelenlegi, e téren legjobb teljesítményt nyújtó LCD panelek produkálnak. A gyártó közleménye szerint az 1000 cd/m² maximális fénysűrűségű, és 0,001 cd/m²-es feketeszintet produkáló panelek kiválóan alkalmasak lehetnek a nagy dinamikatartományú, HDR tartalmak visszaadására, és képesek kielégíteni a professzionális felhasználók igényeit.

Tulajdonképpen alkalmazhatók lesznek például az orvosi eszközökben, járművekben, de a filmstúdiók, grafikusok, tervezők is hasznukat vehetik. Emellett természetesen komoly sikereket arathatnak az otthoni felhasználóknak szánt televíziókban, hiszen a majdnem tökéletes fekete megjelenítésének képességével komoly vetélytársai lehetnek az e téren jelenleg utolérhetetlennek tűnő OLED készülékeknek. A cég értelemszerűen nem árulta el pontosan, hogy mi a nagy titok, de állítólag képesek minden pixelben egyenként szabályozni a fényerő mértékét az újonnan kifejlesztett folyadékkristály technológiának köszönhetően. Nagyon kíváncsiak vagyunk, hogy a valóságban ez mit jelent, úgyhogy a kérdéseinket már megküldtük a Panasonic európai központjának, amint érdemben válaszolnak, akkor feltárjuk az igazságot!

A működőképes mintadarabokat 2017-es év első napjaiban már meg is lehet tekinteni, ami arra utal, hogy akár jövőre érkezhetnek az első ilyen televíziók. Ráadásul úgy hírlik, hogy a gyártási költségeket is sikerül viszonylag alacsonyan tartani, ami igen hamar ismét a tévépiac első vonalába katapultálhatja a japán céget.

Előzmények

Hirdetés