Hirdetés

Pakisztáni szoftveresek: "Elbocsátva!"

Bár az afganisztáni történésekről nap mint nap hallani a médiában, a térségben szeptember óta tartó recesszió következményei egyelőre beláthatatlanok.

Csak hogy a témánál maradjunk: az Afganisztánnal szomszédos Pakisztán szoftver-ipara oly módon került válságba, mint soha korábban. Az országban ez idáig tevékeny 800 szoftver-műhely közül már ma 150 munka nélkül vegetál (vagy már be is zárt..), a kb. 13000 alkalmazott sorsa pedig egyre bizonytalanabb.

A Pakisztáni Szoftverházak Szövetségének (PASHA) elnöke, Syed Hamza Matin a Dawn pakisztáni napilapban ugyan csak 150 műhelyről tesz említést, de a helyzet így is aggasztó: "150 vállalkozásban tevékeny 1500 fejlesztő közül minden 5. szélnek lett már eresztve, és a folyamatosan kieső külföldi megrendelések miatt a 2001-es évre tervezett bevételeknek mintegy fele már csak álom."

A főként exportra dolgozó vállalkozások külföldi hitelét egyelőre az sem képes visszaadni, hogy kormány-szintű ajánlásokat fogalmaznak meg: a pakisztáni nagykövetek világszerte "kilincselnek" az eddig jól fizető megrendelőknél, biztosítva őket arról, hogy a határidőkkel eztán sem lesz gond, a menekültáradat és az egyre jobban elhúzódó katonai példamutatás ellenére..

A 2000-es évben begyűjtött kb. 20 millió dolláros bevételek után, 2001-ben több mint 40 millió dollárra számítottak Pakisztánban, ennek a fele már most biztosan nem érkezik meg.

Hirdetés