Hirdetés

P4: macerás ügyek

Az Intel, úgy fest, mindent megtesz a Pentium 4 sikeréért. Folyamatosan árat csökkent, a CPU-hoz sima SDR RAM-os chipset-et dob piacra (i845), likvidálja a PIII-at, rendet vágva ezzel a teljesítmény szempontjából nem épp kiegyensúlyozott termékpalettán, egyúttal egyértelműre rajzolja az AMD-nek szánt ellenfelek virtuális képét..

Igyekszik tehát, bár úgy hírlik, az i845-ös chipset-ből korántsem tud eleget szállítani, ráadásul a Socket 478-as foglalatokat gyártó Foxconn is gondban van a megugrott kereslet miatt: a lapgyártók újabban a P4-es műanyag tokok hiányával kénytelenek szembesülni. Az ASUS, az MSI és a Gigabyte, bár az ECS mellett a három legnagyobb alaplapgyártóról van ugye szó, állítólag örül, ha a rendelt i845-ös készlet 60-70%-át megkapja, így sok esetben kénytelenek a közvetlen Intel-es forrás mellett egyéb lehetőségeket is elővenni: a kereskedelmi csatornákban keringő chipset-mennyiség egy része így lesz újfent ezen gyártók zsákmánya..

A megoldást a november hozhatja meg, amikor is az Intel végre nekilát majd az i845D, azaz a DDR-es Brookdale chipset kereskedelmi mennyiségben történő szállításának. Ráadásul a két Brookdale verzió árban könnyen egy kalap alá kerülhet, a mostani ígéretek szerint okvetlen. (Mindezt persze csak a jövő év elején, a Rambus felé az Intel ugye 2002 januárjáig aláírt, addig az RDRAM a favorit..)

Az alaplapgyártók addig is igyekeznek minden lehetőséget megragadni, hogy a júzereknek tetsző lapokat mutassanak be: legutóbb épp a Gigabyte bővítette amúgy sem szűk palettáját egy újabb i845-ös lappal, amelyre még a régi, Socket 423-as foglalat került. Ez persze nem nagy szám, az Abit hasonló lapja, a BW7-es már nálunk is bemutatkozott. Az elképzelés egyébként jogos és ésszerű: régi tokozású CPU-kból még bőven akad a forgalmazók polcain, ráadásul ezek a legolcsóbb példányok. 1.3GHz-es S423-as P4-et pl. már 30e (nettó) Ft alatt is volt szerencsénk felfedezni..

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés