Hirdetés

Összegyúrt világok: bemutatkozik a Canon EOS 1D X dSLR

Mindkét világból a legjobbat hozta össze a Canon új csúcsgépe, az EOS 1D X, amely az 1Ds sorozat Full Frame érzékelő méretét és az 1D gyorsaságát örökölte. Már nagyon itt volt az ideje, hogy a Canon is lépjen egy óriásit, hiszen a konkurencia lassan, de biztosan elhúzott mellette. Igaz, hogy az újonc majd csak jövő tavasszal (március környékét ígér a gyártó) kerül a boltok polcaira, de a korai bejelentéssel legalább tartja a lelket a márka rajongóiban.


[+]

Az 1D sebességére elsősorban a sportfotósoknak van szüksége; az EOS 1D X automatikus élességállítással képes 12 kép/mp sebességű sorozatfelvételek készítésére, de akinek nem kell AF, az akár 14 kép/mp-re is növelheti ezt az értéket (rögzített felcsapott tükörrel). Ezt a nagy adatátvitelt egyrészt az új szenzor (16 csatornás, párhuzamos kiolvasású ellenben a régebbiekkel, amelyek 8 csatornás, egyutas rendszerűek voltak), másrészt a két DiGiC 5+ jelfeldolgozó processzor alkalmazása teszi lehetővé.


[+]

A motorháztető alatt azonban más komoly változás is történt: teljesen új a fénymérő, amely egy 100 000 pixeles RGB egység lett (ez saját DiGiC 4 processzorral is rendelkezik). Megújult az AF rendszer is, ami szakít az elmúlt modellek bonyolult (túlbonyolított) rendszerével, így az új fényképezőben már csak hat előre beállított séma közül kell választanunk (persze, mindegyik külön-külön finomhagolható): sokoldalú többcélú; „folytasd a fényképezést, ne törődj az elakadásokkal”; „azonnal fókuszálj újra elakadásnál”; hirtelen gyorsuló vagy lassuló témákhoz való; témákhoz, melyek véletlenszerűen mozognak és változtatják sebességüket.

Az új automatikus élességállító rendszernek 61 AF pontja van, melyek közül 21 keresztérzékelős (F5.6-ig használható) és a középső öt pedig kettős keresztérzékeléses (F2.8-tól gyorsabb objektívekkel használható). További húsz AF pont horizontális érzékeléssel bír – ezek az AF terület szélein, két szárnyra osztva helyezkednek el és F4-től gyorsabb optikákkal használhatók.

A gyártó természetesen büszke az új szenzorra, amely a képminőség teljesen új szintjét ígéri. Az új, 18 MP-es érzékelő képpontjai nagyobbak, mint az 1Ds III-é, vagy az 5D Mark II-é (6,95 mikron), így nagyobb a fénybefogadó képessége. Ennek köszönhetően alacsonyabb a zajszint és nagyobb az értékelhető dinamikatartomány. Az EOS 1D X érzékenységi tartománya ISO 100 és ISO 51 200 között állítható, amit akár ISO 204 800-ig növelhetünk.

„Minden a gyorsaság” – ennek tükrében megújult a zárszerkezet is, így az új masinában karbonszálas redőny és átdolgozott tükörmechanizmus dolgozik. A teljes záregységet a Canon immár 400 000 expozícióra tervezte, ami 30%-os várható élettartam növekedést jelent a korábbi modellekhez képest. Az új egység ráadásul pontosabban is működik nagy zársebességek mellett.

Az új csúcsgép azonban mozgóképek felvételére is nagyszerűen alkalmazható lesz: legnagyobb választható felbontás a FullHD (1920 x 1080), ami lehet 30, 25, vagy 24 képkocka másodpercenként. Nyilvánvalóan teljes manuális kontrollt élvezhetünk majd, így filmanyagunk minden paraméterét magunk állíthatjuk be. Az EOS 1D X rendelkezik majd olyan alacsony tömörítést alkalmazó móddal, ami rendkívüli minőséget hoz létre, aminek azonban ára van: egy 16 GB-os memóriakártyára legfeljebb 6 percnyi film fér. A rendszer a 4 GB-os fájlméret elérésekor automatikusan új fájlt nyit meg, így megszakítás nélkül vehető fel a legfeljebb 29 perc és 59 mp-nyi mozgóképáradat.

Egyéb, említésre méltó paraméterek: 100% képfedésű, 0,74x nagyítású optikai kereső, 3,2”-es LCD 1 014 000 képpontos felbontással, gigabites Ethernet port (RJ45 aljzattal), két CF memóriakártya foglalat, javított porvédő rendszer a szenzor előtt.

A Canon EOS 1D X fontosabb műszaki paraméterei:

  • 18,1 MP Full Frame szenzor,
  • 12-14 kép/mp sorozatfelvétel,
  • ISO 100-204 800 (kibővítve),
  • 61 pontos AF rendszer,
  • 100 000 pixeles RGB fénymérés DiGiC 4 CPU-val,
  • FullHD mozgóképfelvétel
  • Két DiGiC 5 jelfeldolgozó processzor,
  • 3,2”-os LCD,
  • Gigabites Ethernet,
  • 2012. márciustól kapható körülbelül 6800 dolláros áron.
  • Kapcsolódó cégek:
  • Canon

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés