5 GHz fölé kúszott a sok magot rejtő SPARC M8

Az Oracle az egy szálon leadott teljesítmény növelésére fókuszált, ami nagyon megugrott a korábbi generációs fejlesztéshez képest.

Az Oracle hivatalosan is bemutatta az új SPARC M8 processzort, amely az elődnek számító SPARC M7-re ígér rá számos területen, kivéve a skálázhatóságot, ahol inkább elmarad tőle.

Az M8-as újdonság elég sok dologban hasonlít az M7-re. Ugyanúgy a TSMC 20 nm-es node-ján készül, megmaradt benne ugyanaz a Bixby-2 összeköttetés és a hozzá kapcsolódó gyorsítótár infrastruktúra. Negatív változás viszont, hogy amíg az M7 16 tokozásig skálázható, addig az M8 esetében be kell érni 8 tokozással. Ez egyben azt is jelenti, hogy a memória maximális mérete 16 TB-ról 8 TB-ra csökken. A miértekre visszatérünk lentebb, ugyanis érdekes döntés vezetett ide.

A legfőbb negatívumon túljutva már csak az előrelépések jönnek. Teljes kiépítésben az M8 az M7-hez hasonlóan 32 magot tartalmazhat, viszont az Oracle leváltja a korábbi S4 magokat az újabb S5 egységekkel.  A magok szervezése ugyanakkor nem változik, továbbra is négyesével rendeződnek egy-egy fürtbe, az L1 utasítás-gyorsítótár kapacitása azonban 16-ről 32 kB-ra nőtt, amire azért volt szükség, mert kettőről négyre nőtt a ciklusonként feldolgozható utasítások száma. Az L2 utasítás gyorsítótár maradt 256 kB, és ez továbbra is egy négy magot tartalmazó fürt között van megosztva.

A magonkénti L1 adat gyorsítótár kapacitása 16 kB, amit kiegészít a 128 kB-os L2 adat gyorsítótár. Itt egy kis változás van a korábbi M7-es dizájnhoz képest, ugyanis az előző generációban két mag osztozott egy 256 kB-os L2 adat gyorsítótáron, de az Oracle úgy látta, hogy a szétválasztott eléréssel összességében jobban járnak. A lapkában 64 MB-os megosztott harmadszintű gyorsítótár is lesz, míg az integrált memóriavezérlő négycsatornás DDR4 memóriakonfigurációt támogat, 2400 MHz-es effektív órajel mellett.

Egy mag továbbra is maximum nyolc virtuális szálat futtathat, de elérhető az úgynevezett critical thread API támogatása, mellyel a lapka képes egyetlen szálhoz egy teljes magot rendelni, ha az a programszál kritikus fontosságú. Mindemellett továbbra is fontosak a beépített alkalmazásspecifikus gyorsítók, amelyek speciális fixfunkciós áramkörök a sűrűn használt memóriaműveletekhez és tömörítési algoritmusokhoz, valamint adatbázissal kapcsolatos lekérdezések gyorsítására valók. Ez az úgynevezett Software in Silicon, ami immáron a v2 jelzést is megkapta. Ennek az egyik legfontosabb része az SQL in Silicon, amelynek a működését az M8-as lapkában található 32 darab DAX v2.0-s gyorsítómotor biztosítja. Ezek a processzormagok által is használt L3 gyorsítótárhoz kapcsolódnak.

Az Oracle szerint a SPARC M8 egy szálra levetített teljesítménye 50%-kal múlja felül a SPARC M7-et, amiben minden bizonnyal segít az is, hogy az új lapka már 5,06 GHz-en üzemel  ez majdnem 1 GHz-es javulás. További érdekes adat, hogy a kiadható Java operációk magonkénti száma tekintetében az újdonság kétszer gyorsabb egy Skylake-SP lapkára épülő, 24-magos, 2,7 GHz-es Xeonnál, míg más titkosításra és adatbázisra vonatkozó feladatokban az előny gyakorlatilag többszörös.


SPARC M8 blokkvázlata [+]

A SPARC M8 blokkvázlatát elemezve fel lehet fedezni néhány érdekességet. Látható, hogy nem igazán egy nagy processzorról beszélünk, hanem sokkal inkább kettőről. Lehet, hogy fizikailag ezek nincsenek szétválasztva, de logikailag két 16-magos modulról van szó, amelyek az SoC összeköttetésen keresztül tartják a kapcsolatot. Itt jön elő az a tényező, amit a második bekezdésben emlegettünk. Nem véletlen az, hogy csak 8 tokozásig skálázható a SPARC M8, ugyanis ez a termék már egymagában, egy tokozáson belül is kétprocesszoros rendszerként viselkedik.

Az új processzorra a vállalat első körben négy szervert fog kínálni, méghozzá egy- (SPARC T8-1), kettő- (SPARC T8-2), négy- (SPARC T8-4) és nyolcfoglalatost (SPARC M8-8). A SPARC M8 természetesen binárisan kompatibilis az S2, S3 és S4 magokat használó korábbi SPARC processzorokra írt szoftverekkel, a dedikált gyorsítóit pedig a Solaris operációs rendszer 11.3-as SRU 24 jelölésű verziójával lehet kiaknázni. Utóbbi operációs rendszerrel kapcsolatban a vállalat megjegyezte, hogy egészen 2034-ig támogatni fogják.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés