Hirdetés

Az optomechanikus billentyűzet és a Razer notesz házassága

Mindig öröm, mikor egy gyártó figyelme nem csak az impozáns CPU-VGA-RAM triumvirátusra összpontosul, hanem a perifériák is kiemelt szerephez jutnak.

2016-ban a Razer volt az első olyan cég, amely az alacsony profilú, mechanikus billentyűzetet a noteszgépek szegmensébe hozta, most pedig az optikai elven működő verzió van napirenden, amit az alumíniumházas Razer Blade 15 kap meg. A taktilisan kattanó gombok lenyomásához jelen esetben 55 g erő szükségeltetik, és az infravörös fénysugár segítségével regisztrálódó leütéseknek 1 mm-en van az aktuációs pontja. A klaviatúra természetesen NKRO-s, teljes anti-ghostinggal megtámogatva, s mivel nem fizikai kontaktus, hanem fény alapján történik az érzékelés, a debounce egészen pontosan nulla. Úgy hisszük, nem okozunk nagy meglepetést azzal, mikor leírjuk, hogy a tasztatúra gombonként címezhető Chroma RGB világítással rendelkezik.


[+]

Hogy magáról a(z Advanced Model) laptopról is essen szó, lássuk az amúgy igencsak tisztességes specifikációkat; a hatmagos Intel Core i7-9750H processzor mellé egy NVIDIA GeForce RTX 2070/2080 Max-Q GPU és 16 GB DDR4 RAM társul, 512 GB-nyi NVMe SSD háttértárral kiegészítve. A 15,6 hüvelykes, vékonykávás, gyárilag kalibrált kijelző natív felbontása 1920x1080 pixel, 240 Hz-es képfrissítéssel megspékelve (100%-os sRGB), szóval impresszív és reszponzív a kicsike – persze opcionálisan 4K-s, HDR400-as, érintésérézkeny OLED-et is választhatunk (100%-os DCI-P3). Az I/O részlegen egy 1.4-es Mini DisplayPort, egy HDMI 2.0b, egy gigabites Ethernet aljzat és egy 3,5 mm-es kombójack figyel egy Thunderbolt 3, egy USB Type-C, továbbá két USB 3.1 Gen 2 Type-A anya tőszomszédságában – a csatlakoztatási pontok száma és diverzitása újfent korrekt.


[+]

Nem csodálnánk, ha kedves olvasóinknak megjött volna a kedve a birtokba vételhez, hiszen mi is így érzünk, de az egyedüli bibi, a 2650 dolláros alapár, ami rögtön árnyékot vet lelkesedésünkre. Az sem segít, hogy tudomásunk szerint egyelőre még várni kell az európai elérhetőségre, ugyanis még csak a Razer Egyesült Államokban, Kanadában, illetve Kínában futó webshopjában tudjuk kosárba rakni a drágát, az ausztráliai, hongkongi és szingapúri start pedig a közeljövőre van datálva. Ha már lúd, legyen kövér; a következő év folyamán újabb, optomechanikus megoldást használó modellek érkeznek.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Razer

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés