Hirdetés

Ön hogyan tárolna el egy évszázadnyi információt?

Az IBM legendás tagja korunk és az utóbbi évtized informatikájának. Számos fejlesztés kötődik a világcég nevéhez, melyek nélkül talán nem tartana ott a számítástechnika, ahol most. Talán sokan nem is gondolnák de a kék óriás már kerek száz éve áll fenn. Persze nem rögtön International Business Machinesként kezdte a pályafutását, mely 1911-ben kezdődött, hanem Computing Tabulating Recording Corporationként (CTR) Herman Hollerith vezetésével. 1924-ben, Thomas J. Watson több cég egyesítése és üzletrészek felvásárlása után váltotta azzá a vállalatot, ahogy ma is ismerjük, illetve ekkortól lett a név is IBM.

A cég logójának változása az évek során
A cég logójának változása az évek során

Hollerith találta fel azt a lyukkártya-feldolgozó gépet egyébként, melyet elektronikus számlálásra lehetett felhasználni, és melynek igen nagy használt vették például az 1880-as amerikai népszámlálásnál. És hogy hová fejlődött ennyi év után általuk a számítástechnika? Ezt ők maguk demonstrálták nemrég Watson nevű mesterséges intelligencia szoftverükkel, mely a Jeopardy! (hasonló a Mindent vagy semmit nevű itthon is ismert játékhoz) műsorban bizonyított is. Erről testvéroldalunkon lehetett olvasni.

Az IBM idei Tároló Megoldások Fórumán, mely a sorban már az ötödik volt, a következő kérdés volt a rendezvény jelszava: Ön hogyan tárolna el egy évszázadnyi információt. A kérdés valóban fontos, hiszen korunkban a tárolni kívánt információ mennyisége elképesztő ütemben növekszik. A cégeknek pedig fontos, hogy adataikat minél nagyobb biztonságban tudják. A fórumon sok, ehhez kapcsolódó kérdésre kaphattak választ a résztvevők a három szekció színvonalas előadásain. A Megbízható szekción a gyártó fejlesztéseit és újdonságait mutatták be, az Elérhető szekcióban a szolgáltatásoké volt a főszerep, a Céltudatos szekcióban pedig esettanulmányokat, piaci körképet és bemutatókat nézhetett meg a közönség. Ezeken szó esett a virtualizációról, a valós idejű adattömörítésről és az ezt lehetővé tévő hardverekről is, így mindenki hasznos információkat gyűjthetett a témában.

A RAMAC, a világ első mágneses merevlemeze az egyik 100-as logóban
A RAMAC, a világ első mágneses merevlemeze az egyik 100-as logóban

Végszóként nem is mondhatnánk mást, minthogy boldog születésnapot, IBM!

Azóta történt

  • 100 éves az IBM

    Videóval emlékezünk a születésnapos cég elmúlt egy évszázadára, történéseire és legfontosabb eseményeire!

Hirdetés