Hirdetés

Olvasónk a dobogón

Nagy örömünkre szolgál, ha olvasóink eredményesen vesznek részt különböző pályázatokon, különösen, ha külföldi mezőnyben utasítják maguk mögé a jelentkezők többségét. Így történ ez nemrég is, a DPreview egyik versenyén, melyen SteMa képe lett a harmadik legnépszerűbb.

"Extremities in B&W" - 3. hely
"Extremities in B&W" - 3. hely

Flow: Szia! Mondanál pár szót arról, pontosan milyen pályázaton vettél részt?
SteMa: A dpreview.com egy olyan online magazin, amit napi rendszerességgel látogatok. Úgy érzem, hogy hozzám hasonló és engem kiegészítő társaság van, így szívesen fórumozok ott (főleg mivel az angol tudásom is fejleszthetem). Pár hónapja indították a chellenge-eket, azaz kihívásokat. Hasonlók eddig a fórumokon szerveződtek, tehát ott indítottak topic-ot, ahol lehetett nevezni, majd szavazni. Ezek rendszerét sosem értettem igazán, csupán nézelődtem, mert sok képet láthattam egy témában. A közelmúltban hozták létre a jelenlegi rendszert.

Flow: Gyakran indulsz ilyen versenyen? Értél már el korábban valamilyen eredményt?
SteMa: Volt 1-2 fotópályázat, ahova adtam be képet, de konkrétan még a fotóklubos háziversenyeken kívül nem készítettem kifejezetten ilyen célból képet, hogy már tudtam a témát és azért lőttem. Lumix fotópályázaton estem ki már az első körben, de látva, hogy milyenek jutottak el közel a végéig nem nagyon szúrt szíven ez a tény.

Flow: Honnan jött az ötlet? Közel áll a stílusodhoz a FF irányzat?
SteMa: Igazából én egy fotós klubba járok Győrbe, ahol egy igen jó társaság verődött össze, és ott szerveztünk házi versenyeket. Egyszer a téma a "fény és árnyék" volt, a kép erre készült, leginkább az ilyen psycho szerű effekt elérése volt nálam a cél. Majd láttam ezt a témát dpreview-on, és gondoltam benevezem, mert annyira büszke voltam erre az alkotásomra, máig ez a háttérképem. Tetszenek a fekete fehér képek, de nagyon sokan túlzásba viszik, főleg kontraszttal párosítva. Én, mivel minőségmániás vagyok, a színek elvesztése számomra megbocsáthatatlan információvesztés, de néha rákényszerítem magam és van amikor egész jó dolog sül ki belőle. Fotózásban az olyan dolgokat, meglátásokat szeretem amik nem általánosak, amit más nem venne észre, vagy nem tudja hogy kéne megcsinálni.

Flow: Erősnek érzed általálban a felhozatalt a DPreview-n?
SteMa: Eléggé lepontozzák még az első helyezettet is az ilyen challenge-eken, így gyakran megesik hogy 10.-20. kép körül is találok olyat ami lélegzetelállító, míg közben akadnak elég felejtősek is.

Flow: Milyen tanácsot adnál azoknak a fotósoknak, akik szeretnének külföldi, vagy magyar pályázatokon indulni?
SteMa: Hát igazából ilyen verseny indul egy héten 2-3 is, nem hiszem, hogy az egyikben elért 3. helyem feljogosítana bármiféle tanácsra, inkább talán elmondom, hogy nekem a mániám mindig a legjobb minőségben fényképezni, ami esetemben RAW-t jelent. Sose lehet tudni, mikor jön el az ember életének legjobb pillanata és ne egy rosszul eltalált WB, vagy expó rontsa el azt. És attól még hogy nem érzi valaki a képét erősnek, lehet hogy valami miatt a zsűrinek különösen megtetszik, megéri a fáradságot, legalább a lehetőség megadása.

Flow: Azt suttogják a bennfentesek, hogy állítólag a közeljövőben a fototrend.hu-n is indul egy megmérettetés... Ha érdekes témákban lehetne képeket beküldeni, részt vennél?
SteMa: Az oldalról nemrégiben hallottam egy ismerőstől, és máris egy hasznos cikket találtam rajta, esküvőfotózással kapcsolatban, amit júniusban hasznosítani is fogok a nővérem esküvőjén. Jövőben gyakoribb látogatója leszek minden bizonnyal az oldalnak és ha úgy látom, hogy jónak bizonyulnak a kihívások, a témák és a mezőny, természetesen nem leszek rest beküldeni 1-2 alkotást.

Flow: Köszönjük, hogy válaszoltál a kérdéseinkre! Hasonló eredményeket kívánunk a továbbiakban is!
SteMa: Köszönöm a lehetőséget, jó fényeket kívánok mindenkinek és ne feledjétek a jó képek legfőbb alkotóit: "légy ott" és "F8"! :)

Ez úton kérjük olvasóinkat, hogy ha hasonló szép eredményt érnek el valamilyen pályázaton, lépjenek kapcsolatba velünk, így a nagyközönség is értesülhet majd a jó hírről.

Hirdetés