Hirdetés

OLPC XO-3 napelemes-kurblis tablet edukációs környezetbe

Az OLPC (One Laptop Per Child) egy 2005-ben indult non-profit szervezet, mely azt a célt tűzte ki magának, hogy olcsó, azonban a legtöbb környezetben jól használható informatikai eszközöket gyártson elsősorban a fejlődő országok számára. A rikító színekben pompázó kurblis laptopjuk több verziót is megért, most azonban úgy gondolták, hogy haladni kell a korral (és a trendekkel), és az idei CES keretein belül bemutatták az OLPC XO-3 tabletet.


[+]

Az alapkoncepció itt sem változott, vagyis a könnyű használhatóság mellett az ellenálló képesség és az alternatív táplálási lehetőség a fő szempontok. A tablet 8”-es kijelzője a hírek szerint 1024x768 felbontású, LED háttérvilágítású Pixel Qi panel, mely alacsony fogyasztásával tökéletesen illik a projektbe, ráadásul napsütésben is kiváló olvashatóságot biztosít. Lelkét egy Marvell ARMADA PXA618 processzor és 512 MB memória képzi, amin Linux és Android operációs rendszer futtatható, ám az elődmodellekhez hasonlóan valószínűleg jelen esetben is egyedi szoftverrel szállítják majd az eszközt.


[+]

Az XO-3 egy átlagos tablethez képest meglehetősen vaskos, éppen ezért valamivel strapabíróbbnak is tűnik. A szinte már védjegynek számító rikító zöld szín itt sem maradhatott ki, a teljes burkolat ilyen színű szilikon borítást kapott. A kijelzőt és a széleket is takaró szilikon takaró a gyerekek aktív életvitelét hívatott kompenzálni, kisebb ütődés, por és fröccsenő víz valószínűleg meg sem kottyan neki. A fedő érdekessége, hogy úgy is forgatható, hogy a csatlakozók takarva vagy elérhetők legyenek, így például védett állapotban is lehetőség van töltésre vagy mondjuk zenehallgatásra. A fedő belseje napelemet tartalmaz, így az alacsony fogyasztású gép elektromos hálózat hiányában is működtethető, de a kurblis töltési opciónak köszönhetően még a napsütés sem alapfeltétel. Vételára valahol 100 dollár környékén várható majd, de kereskedelmi forgalomba az OLPC XO-3 sem fog eljutni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés