Hirdetés

Kategóriájában "olcsó" nagy sebességű kamera érkezhet

Sok mindent tud, amit a nagyok, mégis csak töredékébe kerül bármelyik "közvetlen" riválisának, így igazi fordulatot hozhat a szegmensbe.

Sok embernek a hobbija, hogy hasznos dolgokat alkosson otthon, ám néhányan mégis kiemelkednek a tömegből. Ilyen például a villamosmérnök David Kronstein, aki szabadidejében egy komplett kamerát épített, méghozzá nem is akármilyet. De miről is van pontosan szó? A Chronos 1.4C egy házilag "barkácsolt" nagy sebességű felvételek készítésére alkalmas kamera. Az eszköz, egy afféle garázs- vagy pinceprojektnek indult, azonban mostanra meglehetősen kinőtte magát. A jelenlegi fázis több évnyi fejlesztés eredménye és jelenlegi állapotában lassan közelít a piacképességhez, amihez várhatóan a közösségi finanszírozást is igénybe fogja venni a fejlesztő. Ami a specifikációt illeti, a felbontás elsőre annyira nem meggyőző, hiszen csak 1280x1024 pixelt kínál legjobb esetben is, azonban már ekkora méretnél is 1057 képkocka rögzítésére képes másodpercenként. Ahogy az lenni szokott a hasonló eszközöknél, a felbontás csökkentése árán exponenciálisan növekszik a felvételi sebesség, ami jelen esetben 21 600 fps-ben csúcsosodik ki, igaz, ekkora már csak egy 640x96 pixeles csíkban készül a felvétel és ami talán még fontosabb, hogy mindezt RAW-ban rögzíti. Ha ez még önmagában nem lenne különösebben extra, azonban teszi mindezt úgy, hogy 2500 dollárba kerül, míg a hasonló kvalitású, nevesebb darabok 10-15000 dollár körül indulnak.


[+]

A kamera vezérlését egy Linux alapú rendszer látja el, amit a hátul található méretes érintőkijelzőn keresztül kezelhetünk, de emellett található rajta néhány gomb és egy potméter is, valamint számos csatlakozó. Utóbbiak között találunk RJ45, HDMI, USB aljzatokat, csatlakoztathatunk manuál távkioldót, vagy külső tápegységként egy átlagos 90 W-os notebook töltőt. Ami az áramforrást illeti, a kamera a hálózati mód mellett akkumulátort is képes fogadni, amivel jelenleg nagyjából 100 percnyi üzemidőt ígér. A memóriából 8-32 GB között várható, amire szükség is lesz, mivel a videókat csak vágás után menthetjük az SD kártyára, USB vagy SATA külső meghajtóra. Ami az optikát illeti, természetesen cserélhető és CS bajonettet használt a fejlesztő, aminek köszönhetően olcsó és jó minőségű optikák hada áll rendelkezésre. A Chronos 1.4c várhatóan a GoFundMe oldalon fog feltűnni, hogy támogatókat szerezzen, de addig is itt egy rövid bemutató videó.

Azóta történt

Hirdetés