Hirdetés

Olcsón kínál RDNA architektúrát az új professzionális Radeon

Az AMD Radeon Pro W5500 400 dollár alá viszi a 8K és a professzionális VR elérhetőségét.

Az AMD az előző év végén mutatta be a Radeon Pro W5700-as jelzésű professzionális VGA-ját, amelynek most megérkezett a kisebbik testvére, méghozzá W5500-as jelöléssel. Ez már nem a Navi 10, hanem a Navi 14-es GPU-ra épít, amely egy 7 nm-es node-on készülő, 6,4 milliárd tranzisztorból álló, RDNA (Radeon DNA) architektúrára épülő megoldás. A pontos adatokról az alábbi táblázat ad felvilágosítást:

AMD Radeon Pro W5500 sorozat (RDNA architektúrával)
Típus W5500
GPU kódneve Navi 14
Architektúra RDNA
Maximális órajel 1900 MHz
Shader részelemek száma 1408
Textúrázók száma 88
Blending egységek száma 32
Raszter órajelenkénti teljesítménye 32 pixel
DMA motorok száma 2
Pixel kitöltési sebesség 60,8 GPixel/s
Texel kitöltési sebesség 167,2 GTexel/s
Elméleti számítási teljesítmény (FP16) 10,7 TFLOPS
Elméleti számítási teljesítmény (FP32) 5,35 TFLOPS
Effektív memória-órajel 14 GHz
Memória típusa GDDR6
Memóriabusz 128 bit
VRAM kapacitása 8 GB
Memória-sávszélesség 224 GB/s
FreeSync (Premium Pro) támogatás van
10 bites színmélység támogatása van
DisplayPort 1.4 kimenetek száma 4 darab
Display Stream Compression támogatás
van
USB Type-C
-
Interfész
x8-as PCI Express 4.0
PCI Express tápcsatlakozók 6 tűs
Maximális fogyasztás
125 watt
Listaár (dollár) 399

A táblázatból a lényeg leszűrhető, de érdemes kiemelni, hogy az AMD a fogyasztás tekintetében most is a maximum értéket adta meg, ahogy a nagyobb testvér esetében.


[+]

A Radeon Pro W5500-zal a vállalat a Quadro P2200-at célozza meg, de a cég szerint ennél is fontosabb, hogy korábban elérhetetlen képességeket vigyenek le a 400 dollár alatti árszintre. Az AMD úgy gondolja, hogy ez azért különösen lényeges, mert az olcsóbb professzionális VGA-k piaca relatíve nagy, és sok esetben lenne igény bizonyos funkciókra, de ezek a drágább modellekhez vannak kötve, ami miatt a pontenciális vásárlók zöme kénytelen többet fizetni, miközben a megvásárolt teljesítményre nincs is igazán szükség, de valamelyik funkció mindenképpen megköveteli a túl gyors VGA beszerzését. A Radeon Pro W5500 ebből a szempontból két területre fókuszál. Ez a legolcsóbb olyan professzionális VGA, amely egy kijelzőkimenetből biztosít 8K-s felbontást, illetve ennél olcsóbban nem szerezhető be a virtuális valósághoz szükséges teljesítmény és technikai tudás. Utóbbi tekintetében az AMD külön kiemeli, hogy a professzionális meghajtójukat felkészítették a HTC VIVE Focus Plus headset támogatására, amely egy kifejezetten vállalati szintre tervezett, vezeték nélküli megoldás.

Az AMD szokás szerint kiemelte, hogy az elmúlt években jelentős mértékben optimalizáltak a meghajtó multitaszking képességére, annak érdekében, hogy több alkalmazás egymás melletti futtatása is csak egészen minimális mértékben lassítsa a grafikus vezérlőt terhelő program teljesítményét. A vállalat szerint ez kritikus igényként jelenik meg az ügyfeleiknél, mivel az egyre több maggal rendelkező processzorok csak akkor érnek valamit, ha az eszközillesztő működése nem eszi meg feleslegesen az elérhető processzoridőt. Ez egyébként tisztán szoftveres előny, a vállalat többször elmondta már, hogy a grafikus meghajtó fejlesztésébe számos, processzortervezéssel foglalkozó szakembert is bevonnak, így az alapvető működés szempontjából jobb döntéseket tudnak hozni, ami végeredményben nagyobb teljesítményhez vezet több alkalmazás egyidejű futtatásakor, illetve csökkenti a teljes rendszer fogyasztását is.

A Radeon Pro W5500 mellé érkezik majd a W5500M is, amely ennek a mobil verziója lesz. Erről annyit tudni, hogy 4 GB memóriát kap, 85 wattos maximális fogyasztással dolgozik, az elméleti számítási teljesítménye pedig 4,79 TFLOPS lehet. A mobil variáns elérhetősége a notebookgyártóktól is függ, de az AMD szerint az első negyedévben jönnek majd a megfelelő masinák.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés