Hirdetés

Olcsó IEEE 1394 egyszerűbb eszközökbe

A többnyire FireWire néven emlegetett IEEE 1394 szabvány több tekintetben felülmúlja a népszerű USB-t. Akár 63 eszközt össze lehet kapcsolni segítségével egy aciklikus hálózatban, lehetőséget biztosít a peer-to-peer kommunikációra, egy buszon akár több host is működhet, nagyobb távolságot lehet segítségével áthidalni, és nagyobb tápáram is továbbítható rajta, mint az USB-n. Ha az IEEE 1394a-t és az USB 2.0-t hasonlítjuk össze, akkor az elméleti maximális sebesség az utóbbi felé billenti a mérleg nyelvét, a gyakorlatban mért folyamatos áteresztőképesség azonban ismét a FireWire elsőségét mutatja a legtöbb esetben. Ennek fényében nem meglepő, hogy az IEEE 1394-nek ma elvitathatatlan helye van számos területen, egyebek mellett az audiovizuális rendszerekben, de az autó- és repülőgépgyártásban és más ipari alkalmazásokban is. Hogy a konzumer piacon mégis az USB számít elterjedtebbnek, annak az a fő oka, hogy az USB kliensadapterek jóval olcsóbbak, mint a FireWire vezérlők, ráadásul utóbbiakat kezdetben viszonylag magas jogdíj is terhelte.

A szabványért felelős 1394 Trade Association most a szabvány egy új kiterjesztésén dolgozik, mely a VersaPHY nevet kapta, és elsősorban arra irányul, hogy egyszerűbb eszközök sokkal egyszerűbb, így jelentősen olcsóbb vezérlőkkel kapcsolódhassanak egy FireWire hálózatba. A VersaPHY egy kibővített fizikai réteget jelent, mely lehetőséget ad egy meghatározott feladatra specializálódott eszköz kommunikációjára anélkül, hogy implementálni kellene benne a protokoll magasabb szintű (adatkapcsolati, tranzakciókezelési és menedzsment) rétegeit. Az adatátvitel szervezésének feladatát így alapvetően a hálózat azon eszköze vagy eszközei vállalják át, amelyek teljes funkcionalitású IEEE 1394 kontrollerrel rendelkeznek. A VersaPHY eszközök esetében egyszerűsödik vagy elmarad például a kapcsolódó állomások felderítésének folyamata, az ilyen eszközöket (vagy profiljaikat) statikus néven lehet megcímezni. Mindezek mellett a VersaPHY teljes mértékben kompatibilis marad a meglévő IEEE 1394 készülékekkel, azokon semmilyen tekintetben nem szükséges változtatni.

Egy konkrét példát véve, egy gépkocsi ülése táján ma sokféle elektronikus alkatrész található, ideértve a pozíció beállításáért felelős kapcsolókat és motorvezérlőket, az ülésfűtés szenzorait és vezérlőit vagy akár a biztonsági öv és az aktív fejtámla érzékelőit és vezérlőit. Belátható, hogy ezen komponensek többsége rendkívül egyszerű feladatot lát el, többük nem is folytat kétirányú kommunikációt, vagyis ha ezekből kiemelik a protokollkészlet felesleges elemeit, máris jókora megtakarítást érnek el. Ugyanez vonatkozik más ipari felhasználásokra, érzékelő- és vezérlőrendszerekre is.

A fejlesztés révén immár a fogyasztói piacot is könnyebben célba vehetik, hiszen a FireWire is versenyképessé válik olyan egyszerűbb termékekben, mint például biztonsági vagy webkamerák, hangszórók, mikrofonok vagy akár teljesen újszerű perifériák. A kisebb sávszélességű, aszinkron adatátvitel mellett persze megmarad a FireWire hálózaton a nagy sávszélességigényű adatfolyamok szimultán továbbításának lehetősége is.

Előzmények

Hirdetés