Hirdetés

Októberben még egy GeForce érkezik?

Az NVIDIA meglehetősen lassan teríti ki kártyáit, így az új Generációs GeForce-ok felhozatala még mindig nem teljes, miközben az AMD már márciusban végzett a tervezett frissítéssel. A vállalat apránként azért ellenfelet állít a Radeonok mellé, de a Cape Verde kódnevű lapkára épülő Radeon HD 7770 befogása komoly fejtörést okoz a cégnek. A leggyorsabb GK107-es GPU-ra épülő, nemrég bemutatott GeForce GTX 650 a tesztek alapján csak a Radeon HD 7750-nel tud versenyezni, ami a közel azonos méretű, Cape Verde lapkára épülő leglassabb megoldás. Az biztos, hogy a GK107 ide már nem elég, így a sokkal nagyobb kiterjedésű, és ennek megfelelően gyorsabb GK106-hoz kell hozzányúlni a Radeon HD 7770 elkapásához.

A hírek szerint ez a termék lesz a GeForce GTX 650 Ti jelzésű VGA, melynek pontos paramétereit még nem lehet tudni, de a GK106-os GPU alkalmazása gyakorlatilag biztos. Persze a lapka nem lesz teljes funkcionalitású, így sok CUDA magtól kell búcsúzni, de ezt a fogyasztás oltárán fel kell áldozni. A termékben 576 vagy 768 darab CUDA mag lehet, vagyis az ötből két vagy egy darab SMX modul lesz majd letiltva. A memóriavezérlő egyelőre kérdéses. Opciós lehetőség a 192 bites busz megtartása, de tekintve, hogy a Radeon HD 7770 árazása viszonylag alacsony, inkább érdemes a 128 bites busznak bizalmat szavazni, hiszen a GK106-os lapka már eleve sokkal nagyobb kiterjedésű, mint a Cape Verde kódnevű cGPU, vagyis a lehető legtöbb helyen kell a költségeken spórolni, hogy nyereséges maradjon a kártya forgalmazása. Ezt 192 bites busz mellett nehéz megtenni, mivel ahhoz mindenképpen 2 GB VRAM-ot érdemes társítani, hogy a flexibilis memóriavezérlés csak ritkán nyúljon a harmadolt tempó mellett elérhető memóriaterülethez. A Radeon HD 7770 egyébként 128 bites memóriabusszal dolgozik, ami természetesen a költséghatékonyság része, így az NVIDIA 128 bites memóriabusz mellett még bőven esélyes lehet a versenyben, amellett, hogy a költségekre is ügyel a cég.

A GeForce GTX 650 Ti valószínűleg október első felében érkezik. Az árát az NVIDIA nyilván a teljesítményhez mérten igazítja majd. Fontos meglátni, hogy van egy apróbb űr a Radeon HD 7770 és a HD 7850 között, így adja magát az ötlet, hogy azt be lehetne tömni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés