Hirdetés

Két OEM-es GeForce vált nevet

Az idei év a VGA-k piacán egyszerre lesz az új generációs termékek és az átnevezések éve. Előbbi szeretjük, míg utóbbit nem, de a gyártók döntéseit nem tudjuk befolyásolni. Az AMD és az NVIDIA a mobil termékek esetében már bevetette a tervezett átnevezéseket, ám az OEM-piacra szánt VGA-k esetében még csak az AMD lépte meg ezt. Egészen a mai napig, ugyanis két belépőszintű GeForce váltott nevet. Természetesen mindezt a legnagyobb csendben, de a média figyelmét semmi sem kerüli el.

A GeForce 605 és a GeForce GT 620 jelzésű VGA-k a Fermi architektúrára épülő GF119-es lapkát használják, mely a TSMC 40 nm-es gyártástechnológiáján készül. A nagyobbik modell gyakorlatilag egy az egyben lemásolja az egy éve megjelent GeForce GT 520 paraméterit, azaz 48 CUDA magot és 8 textúrázó csatornát tartalmaz, a lapka pedig 810 MHz-es mag- és 1620 MHz-es shaderórajelen üzemel. A kisebbik és olcsóbb megoldás esetében az előbbi órajelek rendre 523 és 1046 MHz-re módosulnak.

NVIDIA GeForce GT 620
NVIDIA GeForce GT 620

Mindkét „újdonság” 64 bites memóriabuszt kapott, melyhez DDR3 szabványra épülő fedélzeti tár tartozik. A kártyák 512 MB-os vagy 1 GB-os kapacitást kínálnak, miközben a memóriachipek 1796 MHz-es effektív frekvencián ketyegnek. Utóbbi érték nem kőbe véset paraméter, így a gyártópartnerek lassabb memóriákkal is felszerelhetik a termékeket. A fogyasztás szempontjából a GeForce GT 620 lényegében másolja a korábbi GeForce GT 520-at, így terhelés mellett 30 wattos energiaigénnyel rendelkezik, ám a GeForce 605 az alacsonyabb órajeleknek köszönhetően beéri 25 wattal is. Az NVIDIA a félmagas VGA-k hátlapjára DVI, D-Sub és HDMI interfészeket ajánl.

NVIDIA GeForce 605
NVIDIA GeForce 605

Természetesen az átnevezés rossz dolog a felhasználók szemében, de érdemes megjegyezni, hogy az olcsóbb VGA-kat érintő névváltások az NVIDIA és az AMD háza táján lényegében érthető lépések. A brutális mértékben erősödő IGP-kkel egyszerűen képtelenség versenyezni, így ezen a szinten már a fejlesztési költségek minimalizálása a legfőbb tényező. Egy matrica cseréjénél pedig aligha van költséghatékonyabb megoldás.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés