Hirdetés

OEM-ek kegyeltjei

Bár mi leginkább az újabb vasakra moccanunk, az OEM-ek még manapság is vígan és (minket ki-)nevetve építenek gépeket olyan, enyhén szólva is gyöngus komponensek köré, mint az NVIDIA TNT2 Vanta grafikus chip-je, vagy az Intel i810E/E2-es alaplapi chipset-je.

Ezek persze minden elavultságuk ellenére "remek" alkatrészek, hiszen működő PC építhető rájuk, amely ugye csuda jó dolog.. Időnként egyébként komolyan elmélázom azon, melyik húzást tartsam etikátlanabbnak: a kurrens alkatrészek (csupán marketing szempontok által vezérelt) ügyetlen egymás mellé halmozását, lásd: "multimédiás pentium4 számítógép verhetetlen áron, csak a mi polcainkról!", vagy a régebbi alkatrészek elsütögetését, "végülis jó lesz ez nekünk" alapon.. Persze rendre arra jutok, hogy az ilyen mélázgatások helyett sokkalta hasznosabban is el lehet ütni az időt..

Meg lehet pl. írni, hogy az NVIDIA, legutóbbi árcsökkentésekor, amit a lassan pofátlan méreteket öltő konkurencia hatására bonyolított épp a napokban, a TNT2 Vanta chip-ek árait is mérsékelte, amely chip-ek piacán amúgy piacvezető: ilyen gagyit rajta kívül senki sem gyárt.. :)

És meg lehet írni azt is, hogy az Intel, ha nem is harsogó médiahírverés farvizén, de azért szép csendben mégiscsak "behajózta" rendelhető chipset-ei közé az i810E/E2 B-step-es változatait, amelyek már a 0.13-as Tualatin magvú CPU-kkal is elboldogulnak. Ezzel is terelgetve azon OEM-eket, akik esetleg a chipset elavultsága miatt a valami másra átnyergelést fontolgatták volna..

A platform élt és élni fog.. Mi vele feltehetőleg nem igazán..

Hirdetés