Hirdetés

Az OCZ Everest vezérlői a Marvell technológiájára építenek

Érdekes felfedezést tett az Anandtech, ugyanis kiderítették, hogy az OCZ Everest családba tartozó SSD vezérlői nem is annyira saját fejlesztésű lapkák, mint ahogy azt a cég hirdeti. Mindenekelőtt érdemes feleleveníteni az egy évvel korábbi felvásárlást, amikor is az OCZ megvette az Indilinx néven ismert dél-koreai céget, mely a Barefoot nevű SSD vezérlővel vált ismerté. Az OCZ ezzel jelezte, hogy nagyban szeretne játszani az SSD-k piacán, így az elmúlt év őszén elkészült az Everest, míg nemrég az Everest 2 nevű vezérlőlapka.

Az Anandtech az előbb említett két lapkát vette jobban szemügyre, és kiderült, hogy az első Everest megegyezik a Marvell 88SS9174-es chippel, míg a második verzió szintén Marvell hardverre épít, azon belül is nagyon valószínű, hogy a nemrég bemutatott 88SS9187-es lapkára. Az OCZ mindezt elismerte, ám a cég szóvivője elmondta, hogy az Everest vezérlők magasabb órajelen működnek, mint a Marvell saját megoldásai, emellett komoly különbség, hogy a firmware-t az Indilinx csapata írja hozzájuk.

Az OCZ politikájával nincs baj, hiszen számos, SSD-k gyártásával foglalkozó vállalat vásárol más cégektől vezérlőket, kérdés azonban, hogy mikortól számít egy vezérlő saját fejlesztésnek. Erre persze nincs konkrét válasz. Az biztos, hogy az OCZ a hardver szempontjából a Marvell technológiájára épít, de más firmware-rel teszik mindezt, emellett emelik a termék órajelét is, amitől nyilván nagyobb sebességre lesznek képesen az Everest megoldások. A Marvell számára sem rossz az üzlet, hiszen attól, hogy az OCZ a vezérlőket saját fejlesztésként kommunikálja, a termékekért fizet partnerének. A Marvell régóta szereplője ennek a piacnak, és a hardver szempontjából nagyon jó vezérlőket fejlesztenek, így ezzel az üzlettel mindenki nyer.

Az Indilinx felvásárlásával persze felmerül a kérdés, hogy mikor készül el az első vezérlő, amit az OCZ ténylegesen házon belül fejleszt. Valószínű, hogy a munkálatok már egy ideje folynak, így az OCZ és a Marvell kölcsönösen előnyös partnerkapcsolata nem biztos, hogy minden fejlesztésre kiterjed majd. Szintén fontos megjegyezni, hogy egy SSD-nél természetesen jelentős szerepe van a vezérlőnek, de még ennél is fontosabb a firmware, amit az OCZ nem véletlenül fejleszt házon belül.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés