Hirdetés

Nyitás a holografikus adattárolás felé

A Lucent Technologies InPhase néven új leányvállalatot alapított. Célja holografikus adattárolási technológiák kifejlesztése, piacképessé tétele. A Lucent szerint ez a megoldás forradalmasíthatja az információrögzítést.
A cég elnöki posztját a StorageTek szalagos meghajtó üzletágának eddigi elnöke fogja betölteni. A kutatásokat egy, a Bell laboratóriumaiban már korábban kifejlesztett fotopolimer(fizikai tulajdonságait fény hatására megváltoztató) műanyagra alapozzák. Ehhez az anyaghoz a Lucent és az Imation már 1999-ben fejelesztett ki technológiákat, amelyekhez az InPhase így hozzáfér. Azt még pontosan nem tudják, milyen piacokat céloznak meg, és azt sem, hogy mikorra tudnak kész eszközökkel előállni, de a technológiában óriásiak a lehetőségek. DVD-hez fejlesztett lézerrel 300Gbit-es négyzetinchenkénti adatsűrűséget és több tíz megabájtos átviteli sávszélességet értek el.
Nem az InPhase az egyedüli próbálkozó, az IBM már 1990 óta foglalkozik holografikus adattárolási kísérletekkel, de még ők sem értek el a széleskörű felhasználás lehetőségéig.

Hirdetés