Hirdetés

NVIDIA VGA két GK110-es GPU-val?

Az elmúlt napokban felröppentek a pletykák, hogy az NVIDIA még készül új VGA-kkal az idei évre. Ezt mi is meg tudjuk erősíteni, mivel létezik egy GK208-as kódnevű grafikus processzor, amire még dobozos asztali VGA nem épül, de majd fog. A világ azonban arra a pletykára figyelt fel, hogy az NVIDIA egy olyan GeForce-on dolgozik, mely két GK110-es GPU-t használna. Elsőre sokan kijelenthetik, hogy ez bizony lehetetlen, hiszen óriási a lapka, de igazából technikailag kivitelezhető.

Sajnos az esetleges két GPU-s csúcs-GeForce kapcsán falakba ütköztünk a partnereknél, ami még nem jelenti azt, hogy a termék nem létezik, csupán vagy nem tudnak még róla a megkérdezett személyek, vagy az NVIDIA „meggyőzte” őket, hogy erről bizony nem érdemes beszélni senkinek. Amivel viszont érdemes foglalkozni, hogy megvalósítható-e a pletykált koncepció.

Általában a 300 wattos határ betartása szokott feljönni ellenérvként, de az igazság az, hogy ezt az AMD és az NVIDIA sem tartja már be egy ideje. A két GPU-s Radeonoknak még van egy kiskapujuk, melyekkel az OEM-ek 300 wattban maximalizálhatják a fogyasztást egy szimpla BIOS beállítással, de ezzel már nem törődnek. Ennek elsősorban az az oka, hogy az 1000 dolláros termékek a nagy OEM partnereket nem igazán érdeklik, a kisebb cégek pedig a 300 wattos szabványos határt figyelmen kívül hagyják.

Manapság tehát a két GPU-s VGA-k akár 450 wattos fogyasztással is rendelkezhetnek. Ettől természetesen nem lesznek szabványosak, de ez nem érdekli a potenciális vásárlókat és megrendelőket. Két GK110 felhelyezése azonban nem ajánlott egy nyomtatott áramköri lapra, így érdemesebb kettőt használni ehhez. Hasonlót már láttunk a GeForce GTX 295 esetében, így el lehet képzelni, hogy milyen megoldásról lehet szó. Tulajdonképpen a funkcionalitást a nyomtatott áramköri lapok száma nem befolyásolja, persze nagyon megdrágítja a gyártást, de azt majd belekalkulálják egy kellően magas árcédulába.

Az szintén kérdés, hogy a két GK110-es GPU-ban az összes részegység aktív lesz-e. Technikailag nem lehetetlen, de jobban megérheti magasabb órajelet és kevesebb CUDA magot használni. A memória szempontjából 3 GB-tal érdemes számolni GPU-nként.

Az NVIDIA egy-egy új modellel egyébként a szeptemberben bemutatkozó Hawaii kódnevű konkurensre reagálhat majd, amire októberben érkezik egy új Radeon VGA. A termékskála természetesen átalakul, így valószínűleg lesz némi árcsökkentés mindkét oldalon, bár az AMD már berendezkedett a korábbi akciójával. A legfrissebb adataink szerint egyébként az első Hawaii kódnevű GPU-t használó Radeonon nem lesz engedélyezve az összes részegység, így „csak” 40 CU lesz benne aktív, ami 2560 shader részelemet jelent. Viszont a lapkában van még pár CU tömb, melyek mellett lesz még 40 blending egység, illetve 384 bites buszra kell számítani 6 GB-os GDDR5 szabványú fedélzeti memóriával. Valószínűleg az NVIDIA ezeket az információkat ismeri, hiszen mi is megszereztük, így készülhetnek valamilyen ellencsapással.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés