Hirdetés

Új csúcs-GeForce van születőben?

Az NVIDIA úgy néz ki, hogy meglépi, amire senki sem számított. Habár új csúcslapka az idei esztendő első felében nem készül, de az új csúcs-VGA a legfrissebb adatok szerint igen. A gyártóktól megtudtuk, hogy egy egyelőre el nem nevezett termékről van szó, mely valószínűleg a GeForce GTX 790 jelzést kapja, de ez még nincs eldöntve. A kártyát egy ideje már tervezik a zöldek, de leginkább csak a határok feszegetése céljából. Az elmúlt év októberében azonban komolyan nekifeküdtek a rendszer elkészítésének a mérnökök.

Egyelőre annyit tudni, hogy két GK110-es GPU lesz a VGA-n, de arról még nincs adat, hogy egyetlen nyomtatott áramköri lapra vagy esetleg kettőre lesz szükség. Akármilyen is a felépítés, annyi már kiderült, hogy nem teljes értékű lapkákról van szó, így számítani kell pár letiltott CUDA magra, illetve akár a 384 bites memóriabusz csökkentésére is. Az előbbiek mellett megtudtuk, hogy a VGA-n a legújabb GK110-es revízió kap majd helyet, ami a Tesla K40-en található. Ennek a fogyasztás szempontjából van szerepe, hiszen a régebbi, vagy mondhatni normál verzióval nem lenne elkészíthető a koncepció.

Ez a csata egyébként elsősorban a presztízsről fog szólni. A bemutató ugyanis a napokban lett volna, de az új adatok szerint csúszik egy picit. Ennek előnye, hogy a végső órajeleket úgy állíthatják be a tervezők, hogy az új csúcskártya megverje az AMD Radeon R9 290X-et a Mantle API-val turbósított Battlefield 4 alatt. Bár az NVIDIA ezt a győzelmet két GPU-val érné el egy ellen, de jelen helyzetben elsődlegesen annak az üzenetnek a közvetítése a fontos, hogy kellően erős hardverrel a DirectX is képes elérni a Mantle teljesítményét. Ez talán még nem látható át a felhasználóknak, de az AMD hosszabb távú stratégiája egy olyan üzenet elültetésére épít, ami azt sugallja majd, hogy a DirectX tényleg durva korlátokkal küzd, amit számos példán keresztül be is fogják majd mutatni. Ezzel természetesen az NVIDIA is tisztában van, így mostantól azon lesznek, hogy ennek az ellenkezőjét hangoztassák a potenciális vásárlók felé, akár egy új csúcs-GeForce bevetésével is. Nem mellesleg persze a piac leggyorsabb VGA-járól lesz majd szó, ami természetesen önmagában is fontos szempont volt.

Az elnevezés szempontjából egyébként opciós lehetőség a GeForce GTX 890 is, hiszen friss adatok alapján készül a GeForce GTX 850, ami a hírek szerint a GM107-es lapkát használja majd.

Előzmények

Hirdetés