Hirdetés

Máris bővült az NVIDIA RTX generációja

A Titan verzió szokás szerint a GeForce és a Quadro modellek közé érkezik.

Az NVIDIA bemutatta legújabb csúcs-VGA-ját, ami nem a GeForce sorozat része, így a Titan RTX jelölést kapta meg. Ez tulajdonképpen a vállalat olcsó, gépi tanuláshoz és sugárkövetéshez ajánlott megoldása. Persze cseppet sem lesz pénztárcakímélő, de ha a Quadro RTX-ekhez viszonyítunk, akkor annak tekinthető.

Az alapok szempontjából a Turing köszön vissza, ezen belül is a TU102-es grafikus vezérlő, aminek a részletes bemutatását most mellőznénk, hiszen az alábbi cikkben már leírtuk a lényeget.

A Titan RTX gyakorlatilag felfogható egy olyan GeForce GTX 2080 Ti VGA-nak, amelyen belül az NVIDIA engedélyezte az összes részegységet, így a TU102-es lapkájában 72 darab multiprocesszor található, ami összességében 4608 darab lebegőpontos, 4608 darab integer és 576 darab Tensor magot jelent 288 darab textúrázóegység mellett, továbbá a dupla pontosságra dedikált feldolgozók száma 144. A működési frekvencia 1350, az átlagos GPU Boost pedig 1770 MHz.

A kisebbik testvérhez képest a memóriabusz is teljes, így 384 bites, amelyhez 96 darab blending egység tartozik. A GDDR6 szabványú VRAM kapacitása 24 GB, illetve a kártyán megtalálható az NVLINK interfész is, ennek segítségével két Titan RTX köthető össze. A memória effektív órajele 14 GHz, ami 672 GB/s-os memória-sávszélességet biztosít.


[+]

Az fontos, hogy a Titan V megmarad a Titan RTX mellett, mivel előbbi dupla pontosság esetén 7,45 TFLOPS-ra képes, szemben az új jövevény 0,5 TFLOPS-os paraméterével, így az NVIDIA a friss modellt kizárólag a sugárkövetéshez szánja, illetve gépi tanuláshoz, amennyiben a vásárló tisztában van vele, hogy dupla pontosság melletti számítási teljesítményre nem igazán lesz szüksége. Persze a Titan egy olyan piacot céloz, ahol ez azért jellemzően igény, így az új, RTX verzió 2500 dollárba kerül, vagyis olcsóbb a korábbi, 3000 dolláros Titan V-nél.

Az új VGA hátlapján a szokásos felállás köszön vissza, vagyis egy HDMI, három DisplayPort, illetve egy VirtualLink található rajta. A Titan RTX TDP fogyasztása az NVIDIA mérései szerint 280 watt, és tápcsatlakozókból két darab 8 tűs konnektorra lesz szükség. A termék már rendelhető az NVIDIA oldaláról, a szállítása pedig még idén megkezdődik.

Előzmények

Hirdetés