Hirdetés

Az NVIDIA szerint a DirectX 10.1 fontos állomás

Nemrég debütáltak az NVIDIA 40 nm-es gyártástechnológiával készülő grafikus processzorai, erről természetesen már beszámoltunk. Érdemes azonban megfigyelni, hogy a termékek már támogatják a DirectX 10.1-es grafikus API-t, ami több felhasználó számára érthetetlen lépésnek minősült, hiszen a zöldek nemrég még az API ellen küzdöttek, most pedig hirtelen megváltozott az álláspontjuk.

Az NVIDIA szóvivője szerint soha sem vonták kétségbe a DirectX 10.1 létjogosultságát, csupán azért nem támogatták, mert nem volt érezhető hatása a programokban. Ez a helyzet azonban az utóbbi időben megváltozott, így a támogatás egy fontos állomás a fejlődés szempontjából. A DirectX 10.1 egyszerű lépcsőnek mondható a Microsoft grafikus API-jának történelmében, viszont számos olyan eljárást vezet be, amivel 20-25%-kal növelhető a program futtatási sebessége. Ez természetesen a felhasználó számára is előny, így nem volt kérdéses a támogatás beépítése.

A zöldek az elvégzett módosításokkal jelentősen javítottak a mobil grafikus processzorok versenyképességén, amit mi sem bizonyít jobban, hogy az OEM gyártók komolyan érdeklődnek az új GPU-k iránt. A vállalat elmondása szerint az év végéig több mint száz notebook vagy asztali PC fogja alkalmazni a GeForce 200M szériás termékeket, ami valóban jó eredménynek mondható. Itt érdemes megjegyezni, hogy a 40 nm-es eljárásra épülő asztali modellek a TSMC problémái miatt egyelőre csak korlátozott példányszámban érhetők el az OEM partnereknek, de őszig várhatóan úrrá lesz a nehézségeken a bérgyártó. Ennek köszönhetően semmi akadálya nem lesz a DirectX 10.1-es GeForce kártyák kiskereskedelmi forgalmazásának, ami az asztali piacon is komoly erősítés az NVIDIA számára.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés