Hirdetés

Orbitális VGA-val készül az NVIDIA?

A pletykák szerint a GeForce RTX 4090 kap egy extrém fogyasztású nagyobb testvért.

Az NVIDIA az előző év szeptemberének második felében leplezte le az Ada Lovelace architektúrára épülő GeForce-okat, amelyek közül a GeForce RTX 4090 októberben meg is jelent, de már az elején tudni lehetett, hogy az AD102-es GPU-ján belül 16 darab multiprocesszor letiltásra kerül. Ez már akkoriban is alapot adott a pletykáknak, hogy lesz egy még gyorsabb modell, amelyen ugye engedélyezhetik az inaktív részegységet zömét.

A MEGAsizeGPU Twitter oldalán meg is jelent két kép, amelyek állítólag már a GeForce RTX 4090-en is túltevő prototípust ábrázolják. Ennek a neve még nem biztos, lehet valamilyen Titan sorozatú fejlesztés, vagy szimplán GeForce RTX 4090 Ti.

(forrás: MEGAsizeGPU Twitter) [+]

A rendkívül testesnek tűnő rendszer négy kártyahelyet is elfoglal, és a sok esetben jól értesült kopite7kimi friss Twitter bejegyzése szerint 142 darab multiprocesszor lesz aktív, ami több a GeForce RTX 4090-es modell 128 feldolgozójánál, de még mindig hagy két letiltott részegységet a lapkában. Persze egy ilyen méretű GPU-nál azért gondolni kell a redundanciára, tehát ez azért reális feltételezés lehet. A friss fejlesztés fogyasztása állítólag 600 watt lesz, amihez kelleni is foga az orbitális méretű hűtés.

Előzmények

Hirdetés