Hirdetés

Az NVIDIA nagyobb fókuszt szentelne az OpenCL-nek

Az idei SC14 rendezvényen az OpenCL terjedése szempontjából lényeges volt, ugyanis látni lehetett, hogy egyre több szoftvercég választja a nyílt specifikációjú platformot a zárt megoldások helyett. Többek között egy elterjedt molekulaszimulációs csomagnak, név szerint GROMACS-nak is lett OpenCL portja, amit a fejlesztők azzal magyaráznak, hogy az ipar kezd áttérni erre a platformra, és hagyják el a CUDA-t (példaként felhozva az Adobe szoftvereit), vagyis a portolás ma teljesen elfogadott irány, így nyitva az új lehetőségek felé.

A StreamComputing arról is beszámolt, hogy az NVIDIA is nagyobb fókuszt szentel majd az OpenCL-nek, aminek az eredményét a 2015-re szánt grafikus meghajtókban látni is fogjuk. Az NVIDIA ezt az információt megerősítette, de konkrétumokat nem közöltek. Egyelőre annyi biztos, hogy az OpenCL 1.1-nél modernebb specifikációra írt program is futtatható lesz majd a zöldek termékein.

Természetesen a CUDA is megmarad, így az NVIDIA csak bizonyos fejlesztői igényekre reagál. Nem szabad elfelejteni, hogy a GPGPU-s programoknak ma még mindig van CUDA-s és OpenCL-es portja, amelyeket párhuzamosan kell fejleszteni. Ráadásul a CUDA-s port nem feltétlenül ad előnyt, viszont a fejlesztő számára extra költségekkel jár. Ez problémát jelent, és már ma is láthatjuk, hogy egyes programok esetében OpenCL-re bizonyos funkciók hamarabb készülnek el, mint CUDA-ra, de utóbbi még nem dobható el teljesen, mivel az NVIDIA termékeit a saját zárt platformjukkal jobban ki lehet szolgálni. Ugyanakkor a legtöbb fejlesztő jobban örülne annak, ha csak az OpenCL-es verzió fejlesztésével kellene törődni, így a CUDA-ra portolás költségeit meg lehetne spórolni, ehhez pedig csak modernebb specifikációkat is támogató OpenCL driverekre lenne szükség az NVIDIA-tól.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés