Hirdetés

Levezette miért támogat kevés Adaptive-Sync kijelzőt az NVIDIA

A tesztelt 503-ból 28 darab kijelzőre ad hivatalos minősítést a vállalat.

Az NVIDIA a Computexen válaszolt egy régóta húzódó kérdésre, ami arra vonatkozik, hogy hivatalosan miért támogat kevés Adaptive-Sync kijelzőt a cég. Ezekből ugyanis van elég sok, de az NVIDIA eddig csak 28-at látott el G-Sync Compatible jelöléssel, míg a többire azt mondják, hogy működhet, de nem garantálnak semmit.

A vállalat a tesztjeihez összesen 503 Adaptive-Sync kijelzőt szerzett be, ami kevesebb a mérések idején számon tartott 536-nál, de itt csak arról van szó, hogy a nagyon régi modellek már nem voltak hozzáférhetők, tehát ezek nyilván kiestek a hitelesítési folyamatok megkezdése előtt. A következő lépcső a variálható frissítési frekvencia tartománya, amelynek minimum 72 Hz-nek kell lennie, azaz ennél lehet nagyobb, viszont kisebb nem. Ezzel az 503 kijelzőből kiesett 273 darab, amelyeket nem is néznek tovább.


[+]

A maradék 202 megjelenítő esetében jönnek az érdekességek, ugyanis itt az NVIDIA ellenőrzi a képminőséget. Ez azért lényeges elem, mert a VESA Adaptive-Sync erre vonatkozóan nem tartalmaz követelményeket, és ez a legfőbb oka annak is, hogy a konkurens AMD külön minősítési rendszerrel dolgozik FreeSync néven, amely szintén figyelembe veszi a képminőséget. Itt az érintettek színtorzulásokat, illetve apró villogásokat keresnek, ugyanis ilyen előfordulhat a frissítési frekvencia folyamatos módosulása mellett. Ráadásul mivel erre vonatkozóan nincsen semmilyen szabványos specifikáció, nagyrészt a végső tesztelések során történnek meg azok a firmware-be épített változtatások, amelyek a felmerülő gondokat korrigálják. Mivel évekig csak az AMD Radeon grafikus vezérlőkre kellett ezeket elvégezni, különösebb bajt nem okoztak, de ahogy az NVIDIA is feltűnt a képben, hirtelen problémává vált, hogy a VESA erre nem gondolt.

Öröm az ürömben, hogy a grafikus meghajtó oldaláról azért van némi korrigálásra lehetőség, és így az NVIDIA lassan, de biztosan tudja kezelni a problémát, annak ellenére is, hogy a már kiadott Adaptive-Sync kijelzők variálható frissítési frekvenciára vonatkozó képességét a fejlesztési szakaszban GeForce-okra nem is tesztelték, tehát a firmware-jüket se ezekre a hardverekre optimalizálták.

Kezdetben ugye az NVIDIA 12 darab monitort támogatott az előzetes szűrőkön átjutó 202-ből, de azóta további 16 több kijelzőnél korrigálták a GeForce-okra egyáltalán nem felkészített firmware-ek problémáit, így szüntetve meg ezeknél a képi hibák lehetőségét. Maga a folyamat egyébként nem túl nehéz, de sajnos specifikusan kell javítani a megjelenítők működését, vagyis a megoldás időigényes tud lenni. Ez azonban csak a már megjelent modellek esetében probléma, az újaknál tesztelhető a GeForce is, tehát a firmware gyárilag megfelelő minőséget tud biztosítani.

Maguk a problémák egyébként úgy is elég ritkák, hogy az adott Adaptive-Sync kijelző nem kapott G-Sync Compatible jelölést, viszont léteznek, tehát az NVIDIA nem tudja figyelmen kívül hagyni őket. A felhasználó azonban egyénileg dönthet ebben a kérdésben, tehát a G-Sync Compatible megjelenítők vásárlása nem kötelező, csupán ajánlott.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés