Hirdetés

Alulról fog támadni az NVIDIA Maxwell?

A legfrissebb hírek szerint az NVIDIA hamarosan frissíti a mobil GeForce-okat, melyek közül a komolyabb megoldások már feltűntek a Clevo útitervében. Ezek a kódnevek alapján jó eséllyel az aktuális lapkák felújításai, de a gyártók már kaptak friss meghajtókat is, melyekben feltűnik az NVIDIA GM107 SE és az NVIDIA GM108 SE jelzés is. Itt vélhetőleg a GM107 és a GM108 kódnevű lapkákról van szó, az elnevezés alapján pedig a Maxwell architektúrára épülhetnek. Legalábbis az NVIDIA jellemző típusjelzései szerint ez lenne logikus.

A legfrissebb pletykák alapján a Maxwell architektúra sokban hasonlít az aktuális Kepler felépítéséhez, de a fejlesztés során mindent alárendeltek az energiahatékonyságnak. Utóbbi a kiszivárgott információk szerint tényleg jól sikerült, így az új lapkák egységnyi fogyasztásra levetített teljesítménye lényegesen nőtt a Kepler architektúrára épülő megoldásokhoz viszonyítva. Mivel az első lapkák 28 nm-en érkeznek, így jó lehetőség nyílik az összehasonlításra. Persze az NVIDIA már korábban is jelezte, hogy a TSMC 20 nm-es, rendszerchipekre optimalizált eljárása a fogyasztás tekintetében nem jelent majd érzékelhető előrelépés a 28 nm-es GPU-kra optimalizált node-hoz képest.

A GM107 és a GM108 kezdésnek egyébként nem rossz ötlet. Ha kellő mértékben javul a energiahatékonyság, akkor a gyártók számára továbbra is megfontolandó lesz dedikált GPU-t rakni a tömegeknek szánt notebookokba. Itt fontos, hogy egy piacot mindig egyszerűbb megtartani, mint úgymond újradefiniálni. Amennyiben valahonnan kikerült a dedikált GPU, oda nagyon nehezen kerül majd vissza, tehát az NVIDIA számára kulcsfontosságú, hogy a gyártók értékeljék azokat a termékeket, amelyekre a cég eladásainak nagy része épül.

Ismert az a nézet is, hogy a gyártók a jövőben androidos egybegépekben is gondolkodnak. Ezekbe az NVIDIA már előre látja az aktuális Tegra rendszerchipet, de tulajdonképpen itt nem lényeges az alacsony fogyasztás, tehát jöhetnek olyan megoldások is, amelyek a Tegra mellé egy dedikált GPU-t is kínálnak. Utóbbiból nem kell erős, de persze nem árt, ha többre képes, mint az adott IGP. Nem mellesleg a nagy kiadók szemében az Android is nagyobb fókuszt kaphat a jövőben a PC-nél, no persze még így is csak a konzolok után. Ugyanakkor tényleg fontos meglátni, hogy üzleti szempontból a Google ökoszisztémájában több lehetőséget látnak a cégek, mint a jó öreg PC-ben. Utóbbi ettől még nem ér kevesebbet, viszont a legtöbb gyártó szüntelenül keresi az új piaci lehetőségeket, főleg úgy, hogy a PC-s eladások zuhannak.

A Maxwell tudása egyébként nagyon hasonló lesz a konkurens GCN architektúrához, így például az NVIDIA új fejlesztése is képes natívan támogatni a C és C++ programnyelvet. Ez egy később érkező CUDA környezetben teljesen kihasználható lesz. Sajnos időpont erre vonatkozóan nincs, de az aktuális 6-os verzió után lesz egy általánosabb optimalizálás, majd jöhet az allokátorok egységes kezelése, az egységes veremmemória, illetve a hardveres koherencia.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés