Hirdetés

A csúcskategóriában újulnak meg a mobil GeForce-ok

Az NVIDIA a nemrég bemutatott GM204-es lapkára mostantól nem csak asztali, hanem mobil megoldásokat is kínál. Ezek érdekessége, hogy a teljesítményük jóval közelebb helyezkedik el az asztali társaikhoz, mint korábban. Bár ezt sok tényező befolyásolja, így függ az adott játéktól is, de az NVIDIA szerint az M-es megoldások az azonos jelzésű asztali társaiknak nagyjából 20-30%-kal lassabbak, míg régebben ez a különbség 40-50% is lehetett. Ezzel a változással nyilván a leggyorsabb megoldásnak számítanak a piacon.

A frissen bejelentett mobil GeForce-ok specifikációit az alábbi táblázat foglalja össze:

NVIDIA mobil GeForce 900M sorozat (Maxwell architektúrával)
Típus GeForce GTX 970M GeForce GTX 980M
GPU kódneve GM204 GM204
Magórajel 924 MHz 1038 MHz
GPU Boost van van
CUDA magok száma 1280 1536
Memória típusa GDDR5 GDDR5
Memóriabusz 192 bit 256 bit
Effektív memória-órajel 5 GHz 5 GHz
VRAM kapacitása 3 GB 4 GB

A táblázatban szereplő termékek támogatják az Optimus technológiát és az SLI-t, illetve mindegyik megoldás a 2.0-s GPU Boosttal dolgozik, ami a hőmérsékletet figyelembe véve állítja be a megfelelő magórajelet. Bár hivatalosan csak a részletezett konfigurációk léteznek, de ha a notebookgyártók igénylik, akkor a VRAM kapacitása megfelezhető, vagy akár a duplájára is növelhető. Az NVIDIA szerint azonban a 3-4 GB-os arany középút az ideális.

Az NVIDIA az MXM 3.0-s szabványnak megfelelő termékek fogyasztását nem részletezte. A GeForce GTX 980M biztosan kihasználja a szabvány adta 100 wattos keretet, míg a gyengébbik opció valamivel kevesebb energiával is beérheti. Természetesen a korábban bemutatott Battery Boost technika is elérhető, ami növelheti a notebook üzemidejét játék közben. Ezt a GeForce Experience programból lehet vezérelni, és lényegében arról van szó, hogy mesterségesen korlátozni lehet a másodpercenként elkészülő képkockák számát. Amennyiben a hardver nagyobb sebességre lenne képes, mint az igényel tempó, de a korlát miatt csak annyit számol amennyit kér a felhasználó, akkor lényegében növekszik az elérhető üzemidő. Más esetben a javulás lehetősége nem áll fent.

Az új GeForce-ok hamarosan megjelennek a játékosoknak szánt notebookokban.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés