Hirdetés

Mostantól AMD processzorhoz is ad Battlebox matricát az NVIDIA

A Ryzen 7 az Ultimate, míg a Ryzen 5 az Essential minősítésre lehet jogosult.

Az NVIDIA a Computex előtt bejelentette, hogy mostantól az AMD új, Ryzen néven megjelent processzoraira is kiterjeszti a Battlebox matricát, amelyre leginkább az OEM gyártók részéről van igény. Mint ismeretes maga a Battlebox kezdeményezés 2013-as esztendő végén vette kezdetét, amikor az NVIDIA előállt azzal az ötlettel, hogy generációról-generációra megszabnak egy minimális általános hardverkonfigurációt, ami megfelel a játékosok aktuális igényeinek. Azóta kicsit változott a helyzet, és az NVIDIA már specifikál 4K-hoz és Full HD-hez illő paramétereket is Ultimate és Essential néven.

Az aktuális, tavasszal megszabott specifikációk szerint minden esetben kötelező az SSD és a Windows 10 használata, illetve az Ultimate hitelesítésnél a 16 GB vagy több DDR4-es memória, míg az Essential matrica 8 GB-ot vagy többet követel meg. A fő különbség persze a hardver lényeges komponensekben van, mivel az Ultimate konfigurációk Core i7-et és GeForce GTX 1080 Ti-t tartalmaznak, míg az Essential minősítéshez elég a Core i5 és a GeForce GTX 1060, de ebből is szigorúan a 6 GB-os verzió.

Az NVIDIA azonban váratlanul frissítette a specifikációkat, ami ilyen hamar általában nem szokott megtörténni, de a vállalat kiegészítette a lehetőségeket az AMD Ryzen processzorokkal. Ezek alapján az Intel Core i7 helyett mostantól használható Ryzen 7, míg Core i5 helyett Ryzen 5. A váltásra a cég szerint azért volt szükség, mert számos OEM partnerük készül a Computexre Ryzen processzort használó asztali konfigurációval, amivel el is árulták, hogy a Ryzen az OEM-ek számára ezen a héten startol, de ez eleve egy rosszul őrzött titok volt. Az ebből adódó probléma egyébként innen már világos. Ezekhez a kiadás előtt álló gépekhez a partnerek nem használhattak volna Battlebox matricát, de az NVIDIA gyors reagálásának hála nem kényszerülnek ilyen kompromisszumra az érintettek.

Az OEM-gyártók szempontjából egyébként az idei év a négy mag hátrahagyásáról szól majd, legalábbis a Computexen a fő üzenete a játékosoknak szánt asztali OEM konfigurációk oldaláról az lesz, hogy miért pont csak négy mag, ha lehet több is. Egy négymagos processzor ugyanis már egyértelmű hátrányt jelent a hat- vagy nyolcmagos társakhoz képest az olyan játékokban, mint például a Battlefield 1, ahol a komoly hálózati szinkronizációt igénylő többjátékos módban érezhetően rosszabb az ebből adódó élmény. Ezt nehéz a piacnak átadni, mert senki sem mér szimulált többjátékos módban sebességet, míg a jellemzően mért egyjátékos mód a processzor oldali terhelés tekintetében a többjátékos mód terhelési szintjét meg sem közelíti. Emiatt az emberek azt hiszik, hogy a négy mag ma még mindenre elég, de a gyakorlatban már bőven lehet találni olyan helyzeteket, ahol a hat- és nyolcmagos processzorok látványos előnyt kínálnak. Az NVIDIA is tulajdonképpen ezért vette fel a Battlebox kínálatban az AMD Ryzeneket, mert bár hat- és nyolcmagos Intel Core 7 processzorokat is árulhatnak az OEM partnerek, de ezek sokkal drágábbak, mint a hasonló teljesítményű hat- és nyolcmagos Ryzenek.

Az érintet cégek tekintetében a Maingear, a CyberPowerPC, az OriginPC és az iBuyPower be fog mutatni több, Ryzen processzorral szerelt Battlebox konfigurációt is.

Előzmények

Hirdetés