Hirdetés

NV48: sokáig él, akinek halálhírét költik

Hálátlan dolog pletykák alapján tudósítani egy termék várható sorsáról, ám ha egyszer már megtettük, nem hallgathatjuk el az előzőket cáfoló információkat sem. Az NVIDIA sokat vitatott NV48 kódnevű grafikus processzoráról van szó, a DigiTimes ugyanis tajvani gyártókra hivatkozva most azt közölte, mégsem törölte útitervéből ezt a GPU-t a kaliforniai vállalat, és 2005 második negyedévében meg is jelenhetnek a köré épített videokártyák. A lapkát azonban nem az IBM-mel készíttetné, hanem a tajvani TSMC üzemeiben gyártatná 110 nanométeres technológiával, hasonlóan többi jelenlegi GPU-jához.

Amint arról korábban beszámoltunk, az IBM-től megrendelt NV45-ös chipek tömegtermelését még mindig nem sikerült felfuttatni, ennek tudható be a csúcskártyák hiánya a piacon. A TSMC azonban jól vizsgázott a GeForce 6600 és 6200 grafikus vezérlők gyártásában, és bár az GeForce 6800-asok jóval összetettebbek, a DigiTimes szerint ez fontos szerepet játszik az NVIDIA bizalmának megnyerésében.

Ha az NV48-ról szóló újabb szóbeszéd végül igaznak bizonyul, akkor 2005 második negyedévében újra igen heves összecsapásnak lehetünk majd tanúi, hiszen az ATI ekkorra időzíti R520 kódnevű lapkájának bevezetését. Ezzel a kanadai vállalat is belép a Shader Model 3.0-t támogató 3D-gyorsítók piacára.

Az NV48 törlését korábban azzal magyaráztuk, hogy nem nyújt jelentős teljesítménytöbbletet a mostani csúcskártyákhoz képest, valószínűleg ezért nem éri meg bevezetni a modellt. Ha azonban igaz a TSMC általi gyártás híre, az a termelékenység ugrásszerű növekedését és nagyobb darabszám mellett kisebb előállítási költségeket jelenthet, ami ismét érdekessé teheti a lapkát a piac számára. Mind az ATI-nál, mind az NVIDIA-nál lehet ugyanis most is olyan termékekre mutogatni, amelyek papíron kiváló tulajdonságokkal rendelkeznek, csak éppen a tesztlaborokon kívül nem jutottak még el sehová. Ennél a helyzetnél az is jobb lehet, ha az elvártnál egy picit gyengébb, de legalább nagy tételben szállítható GPU kerül piacra.

Kiváncsian várjuk, hogy a teljesítmény, a költségek és a kihozatal problémáját mennyire kuszálja össze az, hogy az ATI az R500-as sorozattal egyúttal a 90 nm-es technológiára való átállást is meg kívánja valósítani...

Előzmények

Hirdetés