Hirdetés

Kolosszális HPC projektet jelentett be a Northern Data

A Gigabyte és az AMD közreműködésével épített rendszerek összteljesítménye meghaladja majd a 3 EFLOPS-ot.

Jelentős fejlődés előtt áll a HPC-piac, és ezt érzik a szegmens szereplői is, így már javában készülnek azok az új generációs klaszterek, amelyek a korábbiaknál lényegesen jobb képességeket tudnak biztosítani. A Northern Data most bejelentett egy kolosszális HPC projektet, amelynek elkészítésében a Gigabyte segít. Az utóbbi vállalat biztosítja majd a GPGPU-s számításokra kialakított rendszert. Utóbbiba második generációs AMD EPYC szerverprocesszorok, illetve konkrét formában meg nem nevezett AMD Radeon Instinct gyorsítók kerülnek, a szoftveres hátteret pedig a Northern Data biztosítja.

A konfigurációk Norvégiában, Svédországban, illetve Kanadában kerülnek kiépítésre az elkövetkező hetek, illetve hónapok során. Végleges állapotban a projekt összesítve 3,1 EFLOPS-os, 32 bites lebegőpontos operációk melletti számítási teljesítményt tud biztosítani, ami dupla pontosság mellett 274,54 PFLOPS-ra mérséklődik.

A felhasználási területek tekintetében virtuális gépek bérlése, AI feladatok futtatása, vagy akár felhős játékszolgáltatás biztosítása is opció lehet, továbbá a Northern Data a kihasználtságra is ügyel, így ha egy adatközponton belül nincs igény az alapvetően szabad számítási kapacitásra, akkor a felhasználatlan erőforrás azonnal blokklánc alapú algoritmusokat fog futtatni. Ez a szoftveres háttér igen flexibilisen működik, gyakorlatilag egy adott lapkán belül is képes az éppen nem használt feldolgozókat munkába állítani. Ennek a kialakításnak kritikus szerepe van abban, hogy egy ilyen extrém képességű rendszer egyáltalán fenntartható legyen.

Előzmények

Hirdetés