Hirdetés

Nincs jövője az Alpha-nak?

Mint sokan bizonyára tudjátok, pár héttel ezelőtt az Intel felvásárolta az Alpha üzletágat a Compaq-tól. Ennek néhány szomorú következményére próbálunk fényt deríteni.

A [The Inquirer] szerint a Samsung nem kívánja továbbfejleszteni az Alpha processzorokat. Ezek alapján azoknak, akik abban reménykedtek, hogy az AMD a Samsung-tól hozzájuthat valamilyen Alpha technológiához, valószínűleg csalódniuk kell. (Ne feledjük, hogy az Athlon-t az Alpha EV6 rendszersín tette naggyá.) Az AMD-nek Alpha technológia nélkül a 64 bites X86 platform-ot kell továbbfejlesztenie és ezt kell az Itanium-mal versenyeztetnie.

Úgy néz ki, hogy a nagyobb cégek a jelenlegi Alpha fejlesztések befejezése után leállítanak minden ezzel kapcsolatos munkát. A termékek még piacra kerülnek, de utána megszűnik létezni az Alpha (2006?). Már csak azért is, mert valószínűleg az Intelnek nem éri meg két különböző szerverplatformot fenntartani, és párhuzamosan fejleszteni. Sokkal kézenfekvőbb a gondolat, hogy fogják mindkét technológiát, jól meggyúrják és kihoznak belőle valami nagyon ütőset, azaz az Alpha-t beleolvasztják az Itanium-ba. És akkor vége a történetnek...

Hirdetés