Hirdetés

Interjú a Nikonnal

A 2009-es PIE-n interjú készült a Nikon vállalati kommunikációért felelős vezetőjével, Miyano Kazumival. A focus-numerique.com riportere a jelenről, jövőről, tervekről kérdezte a Nikon képviselőjét.

Miyano Kazumi - forrás: focus-numerique.com
Miyano Kazumi - forrás: focus-numerique.com

FN: Vannak újdonságaik a Photo Imaging Expo 2009-re?
Kazumi: Nem, nincsenek.

FN: Hogyhogy?

Kazumi: A termékeket akkor fogjuk bejelenteni, mikor készen lesznek, majd év közben várhatóak újdonságok.

FN: A szórakoztatóelektronikai-ipar a válság ellenére is elég jól teljesít. Mit gondol, a fotóipar is ezen az úton fog 2009-ban haladni?

Kazumi: A legtöbb fényképezőgyártó vállalat japán illetőségű. Mivel főként exportálnak, nagyban függ a forgalom attól, hogy a világban mennyire esik vissza a kereset a gazdasági problémák miatt. A 2008-as év vége nem úgy sikerült, mint azt feltételezni lehetett az előző évek alapján. A mutatók stagnálást jeleztek, így remélhetőleg idén sem lesz rossz a helyzet.

FN: Az idősek száma nő Japánban, és mindannyian tudjuk azt, hogy ők különösen vonzódnak a fényképezéshez. Lesz ennek valami hatása?

Kazumi: A Nikon szeretné minél inkább felkarolni ezen réteg fotókultúráját. Többek között ezért is hoztuk létre a Nikon College-ot, amely tanfolyamokat indít. Ezeken komolyan foglalkozunk a fotófelszerelésekkel és szoftverekkel egyaránt. 

FN: Mit gondol, megáll a megapixelverseny, hogy átadja helyét az extráknak, mint például a videó mód, fejlett kezelőfelület, érintőképernyő, Wi-Fi, GPS, jobb zajkezelés, optikai hibák automatikus javítása: vignettálás, kromatikus aberráció, torzítás, és hasonlók?

Kazumi: Igen, manapság a figyelem középpontjában a videózás áll, ezért is került HD mozgókép rögzítésére lehetőség a tavaly bemutatott D90-be. A technikai fejlesztések általában a felhasználói igények alapján történnek, de a videózás inkább a mérnökeink törekvései miatt került a tükörreflexes gépbe, ma viszont már elvárás a jövőre nézve. A Coolpixeknél már bemutatkozott az új érintőképernyős megoldásunk. Általánosságban arra irányulnak erőfeszítéseinek, hogy minél gyorsabbá tegyük készülékeinket, és könnyebb kezelhetőséget biztosítsunk.
Bizonyos, hogy fontos a szenzor felbontása, de a világ nagy része nem fog óriási formátumban nyomtatni, ezért a Nikon inkább arra próbál meg összpontosítani, hogy jobb képminőséget, hatékonyabb zajszűrést, és megfelelő lencsekorrekciós lehetőségeket biztosítson. 

FN: Mi a véleménye a micro 4/3-os Panasonic/Olympus és a Samsung NX rendszerekről? Vannak ezekkel, vagy hasonló rendszerrel kapcsolatban kilátás a Nikon részéről?

Kazumi: A Nikon egyelőre nem tervezi ilyen rendszer bevezetését, de én személyesen igen érdekesnek találom az alapkoncepciót, és szerintem sikeresebb lehetne a 4/3 még kompaktabb formában. A cégünk jelenleg az FX és DX vonalat preferálja. 

FN: Rajongói vagyunk a Nikon Media UP300x-nek, nagyon meglepődtünk, mikor bejelentették az új terméket (különleges fejhallgató). Tervben van fotós részleg és az új termékek együttműködésének fejlesztése? Esetleg várható a fejhallgatón levő képernyőn megjelenő Live View kép?

Kazumi
: Jelenleg nincs kialakult irány az új technológiával kapcsolatban, ez az első lépés volt egy új szegmens felé, amolyan demonstráció, de számíthat rá, hogy különböző, új technológiák kerülnek majd terítékre a jövőben.

FN: A Nikkor AF-S 35 mm F1.8 bevezetése egyfajta jelzés, mi szerint APS-C formátumhoz való fixek látnak majd napvilágot?

Kazumi: Igen, hát persze! Egyesek úgy gondolják, hogy nincs helye ilyen típusú objektíveknek az APS-C piacon, de mi meg vagyunk róla győződve, hogy helyes dolog a DX rendszereket ebbe az irányba is bővíteni.

Hirdetés