Hirdetés

A csillagokat is lehozná az égboltról a Nikon D810A fényképezőgépe

A Nikon egy új, a korábban bemutatott full frame szenzoros tükörreflexes Nikon D810 alapjaira épülő gépet dobott be a közösbe D810A típusjelzéssel. Már a jelölésből is látható, hogy nem egy teljesen új, hanem egy módosított készülékkel van dolgunk, amit kifejezetten egy célterületre, az asztrofotózásra koncentrál – innen az A jelölés is.


[+]

A vállalat a célok elérése érdekében módosított a hardveren és a szoftveres funkciókon is. Igaz, az alapokat, mint az időjárásálló magnéziumvázat, az effektív 36 megapixeles full frame CMOS szenzort és az Expeed 4 feldolgozóegységet megtartották, de újratervezték az infravörös szűrőt. Utóbbira a megcélzott területet tekintve feltétlenül szükséges volt, ugyanis a tükörreflexes fényképezőgépek optikai szűrői a korlátozzák a látható fénytartomány vöröses komponensének rögzítését a vöröses színárnyalat elkerülése érdekében.


[+]

Az új szűrő viszont a vállalat közleménye szerint a D810-ben alkalmazottnál négyszer érzékenyebb a hidrogén-alfa színképvonalra, amelynek hullámhossza körülbelül 656 nm, így először nyílik lehetőség az említett hullámhosszon sugárzó csillagködök megörökítésére különféle, a fényképezőgépet érintő módosítások nélkül, ugyanakkor a csillagmezők fényképezésekor is megmutatkoznak a változtatás előnyei.

 


[+]

Változtattak az érzékenységi szinten és a záridőn is, hogy a D810A jobban megfeleljen az asztrofotósok igényeinek. Ennek megfelelően előbbi ISO 200 és 12 800 között (kiterjesztve ISO 100 és 51 200 között) változtatható, míg utóbbinál manuális módban a hosszú expozíciós módot alkalmazva 4-900 másodperc között állítható a záridő (bulb előtt).


[+]

További apróbb módosítások is történtek, mint a vörös virtuális horizont a keresőben, hogy az éjjellátókkal is használható legyen, valamint a dimmelhető kijelző is újdonság, de megemlítendő még az élő nézet, amin a kép akár 23-szorosára is nagyítható, a hosszú expozícióhoz és az időzítési beállításokhoz pedig virtuális előnézet jeleníthető meg.


[+]

A Nikon D810A májusban lesz elérhető az amerikai webáruházak szerint 3800 dolláros áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Nikon

Előzmények

Hirdetés