Hirdetés

Neteztünk egyet a Mindentudáson

Érdekes előadás hallgatói lehettünk a héten a „Mindentudás Egyeteme” soros programján. Máray Tamás, az NIIF (Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési program) műszaki igazgatóhelyettese, a BME oktatója foglalta össze azokat az aktuális kérdéseket (a történelmi áttekintést és a technológiai tudnivalókat követően), melyekre a válaszok egyrészt már adottak a technológiával foglalkozó boszorkánykonyhákban, másrészt a rövid előadás azt is érzékeltette, hogy milyen kihívásokkal kell szembenézniük a kutatóknak (és a felhasználóknak is) az elkövetkező néhány évben.

Helyére tehettük az internet három alkotóelemének lényegét, tisztázhattuk a lokális hálózat, a kommunikációs csatorna és a gateway (átjáró, útválasztó, router) fogalmát. Hallottunk a csomagkapcsolásról, a sávszélességről és a kommunikációs illemtanról, a protokollról. Talán a legértékesebb része volt az előadásnak, hogy közérthetően megfogalmazta a sokszor misztikusnak tűnő IP-cím, hostnév, doménnév, DNS kapcsolatrendszert, láthatóvá tette a láthatatlanul száguldozó bitek iszonyatos forgalmát. A fejezet zárásaként a World Wide Web -- mint multimédiás elosztott adatbázis -- és a hozzá kapcsolódó HTML (HyperText Markup Language) formátum szerepelt a Máray-előadásban, melynek keretében röviden terítékre került a böngészők és keresők lelkivilága is. Kérdés kapcsán elhangzott az is, hogy nemsokára aktuális lesz az IPv4/IPv6 váltás, ami már a világ felületére vetítve négyzetméterenként 1500 (!) IP-címet tud biztosítani a technológiai fejlődés igényeihez.

Az igen élvezetes értekezés után csak egy kis hiányérzetünk maradhatott, ugyanis – valószínűleg az Előadó pozitív szemléletmódjából és a szabott időkeret miatt – kevés szó esett az internetet veszélyeztető globális problémákról, illetve az ezekre adható különböző lehetséges tudományos technológiai védelmi módszerekről.

A „Mire jó az internet?”, „Mit hoz a jövő?” fejezetek (kérdések) a „Konkluzió”-ban kapnak némileg filozófiai kicsengésű lezárást, ahol Máray szemléletesen megfogalmazza gondolatait az Internettel (itt most nagy „I”-vel írom) kapcsolatban:

 „Tény, hogy az internet itt van. Ha tetszik, ha nem. Kikerülni nem tudjuk, csak egyet tehetünk: elfogadjuk, megtanuljuk, és megpróbáljuk a világ és a magunk hasznára fordítani. Hatalmas erőt jelent, hatalmas lehetőségeket. Esélyt arra, hogy egy sor problémát legyőzzünk, hogy a világunkat egy kicsit lakhatóbbá tegyük.

Túlbecsülni azonban nem szabad. Az internet nem csodaszer! Életünk alapvető kérdéseit nem oldja meg helyettünk. Súlyos csalódásokhoz, látványos bukásokhoz vezetett, amikor az internet helyét és természetét nem értő (vagy érteni nem akaró) emberek hamis várakozásokkal tekintettek rá. (Gondoljunk a .com "léggömb" kipukkadására.) Az internet pusztán egy eszköz. Újfajta, nagyon hatékony, ügyes eszköz, amit lehet rosszul is és jól is használni - mint minden mást, amit az ember valaha kitalált.

Nem az internetet kell tehát vádolni, amikor valami rossz dologban esetleg szerepet szánnak neki. Sajnos úgy tűnik, az ember nem akar tanulni ezredévek tapasztalatából, az erkölcsi törvényt ma is gyakran elfelejti. Mindig akadnak, akik haszonlesésből, hatalom éhségből, önzésből megpróbálnak visszaélni azzal, ami a kezük ügyébe kerül. Az internettel sem kivételeznek. De ha ezt látjuk és megértjük, felléphetünk ellene.”

Az elmondottakból azt is megtudhattuk, hogy kihez kell fohászkodnunk akkor, ha mondjuk éppen problémáink vannak az internet-kapcsolatunkkal, netán a szolgáltatókkal szeretnénk a normális nexust kialakítani... Sevillai Szent Izidor az internetezők védőszentje, tehát Ő az illetékes.

Az előadást már láthattuk és hallhattuk a Duna TV-n és a Petőfi Rádióban, de megtekinthető még vasárnap is az MTV1 (13,20), MTV2 (21,50) műsorain, ezenkívül megtalálható a videoanyag a www.mindentudas.hu oldalon is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés