Hirdetés

Népszerűsítő fejlesztések az új Bluetooth szabványban

A szabványt gondozó Bluetooth SIG (Special Interest Group) tegnap jelentette be, hogy delegált tagjai elfogadták a főként mobiltelefonok és kézi eszközök körében népszerű Bluetooth vezeték nélküli kommunikációs technológia új verzióját. A Bluetooth 2.1 + EDR rendszer teljes visszamenőleges kompatibilitást biztosít a szabvány 1.1-es változatával, ugyanakkor ahhoz képest számos előnyt nyújt, ha az egymással kommunikáló eszközök mindegyike kompatibilis az új technológiával.


Bluetooth-headset: a legnépszerűbb felhasználási mód

A Bluetooth 2.1 + EDR szabvánnyal alapvetően az eszközök könnyebb használatát tűzte ki zászlajára a szervezet, azt remélvén, hogy ezzel nagyobb sikerek felé indíthatja el a közel tizenhárom éves múltra visszatekintő technológiát. Lényegesen egyszerűsödik például a szabvány új verziójának megfelelő berendezések, készülékek párosítása: az új technológiába ennek érdekében az NFC (Near Field Communication) támogatást is beépítették, így a megfelelő eszközök közt (például mobiltelefon és headset) teljesen automatikusan felépülhet a kapcsolat, elég a két berendezést egymás közvetlen közelébe helyezni.

Ezzel együtt továbbfejlesztették a biztonsági üzemmódokat, melyeket a korábbinál szintén jóval egyszerűbben aktiválhatnak majd a felhasználók. Mindemellett az új eszközöknél jelentősen javulhat az energiafelhasználás hatékonysága is. Utóbbi révén az alvó állapotba került berendezések (különösen ha aszimmetrikus kommunikációról van szó) kevesebb energiával is beérik – ez leginkább a beviteli eszközöknél (Bluetooth szabvánnyal kommunikáló egerek, billentyűzetek) mutatkozhat meg látványosan, melyek az új technológia révén a jelenlegi rendelkezésre állási idő többszörösét is nyújthatják majd.

Hirdetés