Nem fogynak már olyan jól a HDD-k, leépít a Seagate

Az elkövetkező 12 hónapban több ezer alkalmazottjától válik meg a cég.

A HDD-eladások az utóbbi időben nem muzsikálnak olyan szépen, mint néhány évvel ezelőtt. Hogy számokkal is szemléltessünk, a második negyedévben (ami a Seagate-nél az üzleti évben a negyedik negyedévet jelenti) 37 millió winchestert sikerült értékesíteniük, míg a tavalyi év ugyanezen időszakában 45,2 millió darab talált gazdára. Nyilvánvalóan a csökkenésben közrejátszik, hogy a PC-szektor nem teljesít olyan jól, az eladások nem növekednek, ráadásul véleményünk szerint a piacnak nem tett jót, hogy a 2011-es áradások után az addig olcsónak számító merevlemezek nagyon megdrágultak, majd a helyzet rendeződése után sem süllyedtek vissza a korábbi szintre – miközben óriási profitot szakítottak a magas árakon. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az SSD-k is egyre feljebb kapaszkodnak, köszönhetően annak, hogy fajlagos költségük fokozatosan csökken, így egy-egy nagyobb tárkapacitású, de lassabb merevlemez helyére gyakran kerül inkább egy kisebb SSD. Ez a trend olyannyira begyűrűzött, hogy már a középkategóriában is észrevehető, így nem csoda, hogy a merevlemez-gyártók hoppon maradnak, tehát eladásaik csökkennek.


[+]

A Seagate-nél már korábban is látták a bajt, így a cég még nyár elején bejelentette, hogy kisebb átalakításokat tervez a teljes cégen belül, aminek keretén belül megválik alkalmazottainak mintegy három százalékától, ami 1600 főt jelent nagyjából. Ez a vállalatnak ugyan e terv végrehajtása 62 millió dollárjába kerül, de a számítások szerint a 2017-es üzleti évre 100 millió dolláros megtakarítást eredményez. Úgy tűnik azonban, hogy az üzleti év zárása előtti előrejelzésekből kiolvasható eredmények nem túl biztatóak, így a vállalat egy újabb radikális lépésre szánja el magát: az USA-ban, EMEA régióban és Ázsiában működő egységeinél további, 6100 fős leépítést terveznek, amelyet 12 hónap alatt terveznek végrehajtani.

Így végül a vállalat összesen alkalmazottainak 14 százalékát, azaz 8100 embert bocsát el. Ez a számítások szerint 164 millió dollárba fog kerülni, de a jövőre nézve jelentős megtakarítást eredményez. Az Anandtech értesülései szerint ezzel a Seagate nem teregette ki az összes lapját, ugyanis az elbocsátások mellett a legyártott darabszámot is csökkenteni fogják. Értesüléseik szerint a negyedévente legyártott 55-66 milliós darabszámot 35-40 millióra vágják vissza, tehát a személyi elbocsátásokon felül a kapacitáscsökkentésen keresztül egyéb kiadásokat is csökkenteni akarják. Mindez teljesen érthető, hiszen a cég jóval több HDD-t gyárt, mint amit el tud adni jelen körülmények között.

A vállalat (már említett) második negyedéves bevétele 2,65 milliárd dollárra rúgott, aminek 25%-a volt a bruttó nyereség. A cég most arra számít, hogy december végére az elbocsátások és a csökkentett darabszámok hatására, illetve a nagyvállalati meghajtók iránti kereslet fellendülése végett a bruttó nyereség elérheti a 27-32%-ot is.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés