Hirdetés

Nehéz évük van az alaplapgyártóknak

Sajnos az esztendő második fele sem kecsegtet jóval.

Az alaplapgyártók az idei esztendő második negyedévében a várnál nagyobb visszaesést kénytelenek elkönyvelni, legalábbis a DigiTimes friss információi szerint. Többen 20%-nál is több, akár 30%-ot megközelítő forgalomcsökkenésről számoltak be, ami egyáltalán nem volt betervezve. A harmadik negyedév is várhatóan gyenge lesz elsősorban a végfelhasználói piac miatt, ami az egész éves eredményekre rányomhatja a bélyegét.

A két legnagyobb alaplapgyártónak számító ASUS és Gigabyte az előző évben rendre 17,8 és 17,1 millió alaplapot szállítottak le, ami a 2014-es esztendő 19 milliós eredményéhez képest eleve egy erősebb visszaesés volt, de 2016-ban, vagyis idén már arra számítanak az érintettek, hogy 5%-kal csökken az eladás az előző évhez képest. A visszaesésben több dolog is szerepet játszik, így a problémák forrásaként a gyártók a valutaárfolyamok ingadozását, a Kaby Lake platform csúszását, illetve a politikai bizonytalanságokat jelölték meg.

A sok ideje tartó visszaesések miatt a kínai Jwele már kihátrált az alaplapok gyártásból, míg az Onda a mobil területekre helyezte a fókuszt. A tajvani ECS ugyan cáfolta, hogy kilépnének a saját márkás alaplapok piacáról, de meglehetősen szűkös termékportfóliót kínálnak ide manapság, tehát még ha jelen is vannak, a lényeges eladásaik már az ODM területekről származnak. Mellettük a Biostar is inkább a beágyazott rendszerekre fókuszál, ami lényeges stratégiai lépés, mivel az előző évben csak 1,71 millió alaplapot adtak el, ami jelentős visszaesés 2014-hez viszonyítva. Idén sem számíthatnak másra a további jelentős visszaesésen kívül.

A legtöbb érintett a kedvezőtlen piaci viszonyokra reagálva az árcsökkentésen gondolkodik, ami az alaplapok eladására kedvezően hathat, de még így is szinte mindenki azt várja, hogy az előző évhez képest csökkenni fog a kereslet. Az ASUS és a Gigabyte idén 17 millió, az MSI 4,5 millió, az ASRock 4 millió, míg a Colorful 1,9-2 millió alaplap eladásával számol. Az ECS kevesebb, mint 2 millió, míg a Biostar kevesebb, mint 1 millió alaplap leszállítását várja.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés