Hirdetés

Négymagos Core i7 processzort kap a Commodore 64x-EX

A Commodore USA új életet lehelt a sokak által kedvelt számítógépbe. Már ami a külsőségeket illeti, hiszen a házat leszámítva a többi a hardvert nem kezdték el újra legyártani, hanem PC-s alapokra helyezve (Intel Atom processzort és NVIDIA ION2 platformot használva) oldották meg a közkedvelt rendszer emulációját, valamint a programok futtatását. Mindemellett természetesen a gép PC-ként is funkcionál, hiszen bármilyen Windows vagy Linux operációs rendszer feltelepíthető rá.

Úgy tűnik, a próbálkozás sikerrel járt, ugyanis a vállalat most egy új változat piacra dobását tervezi a közeljövőben. A C64x-EX, teljes nevén Commodore 64x Extreme négymagos, mobil Intel Core i7-2720QM processzort kap, ami 2,2 GHz-es (Turbo Módban 3,3 GHz-es) órajelre képes. Az erős processzor mellett a többi hardverelemet sem aprózták el, így a 8 GB RAM és a 2 TB-os merevlemez is alaptartozék. Sajnos az erős grafikus alrendszert mellőzte a gyártó, így meg kell elégedni a processzorba épített Intel HD Graphics 3000 vezérlővel, mely HDMI, DVI és VGA kimeneten képes a kijelzőket meghajtani. A kivezetések között találunk még öt darab USB 2.0 és két darab USB 3.0 kaput, valamint eSATA portot, 6 csatornás analóg és egy digitális S/PDIF hangkimenetet. Beépítve kapjuk még a tápegységet, a kártyaolvasót és egy DVD írót, de a pakk része az integrált Gigabit Ethernet és az IEEE 802.11 b/g/n szabványú Wi-Fi vezérlő, valamint a Bluetooth kártya is.

Az operációs rendszerként a Commodore OS Vision (a Linux Mint 11-es átszabott változatát) kapjuk számos előre telepített szoftverrel. A rendszeren megtalálható az egyes windowsos programok futtatásához használható WINE, valamint a VirtualBox virtualizációs szoftver is, amivel a Commodore OS alól virtuálisan is futtatható Windows operációs rendszer. Természetesen annak sincs akadálya, hogy egy teljes értékű Windowst telepítsünk, a Vision boot menüje ugyanis támogatja más operációs rendszerek indítását is.

És hogy mindez mennyibe fog kerülni? A gyártó az imént felsorolt dolgokért pontosan 1499 dollárt kér.

Hirdetés