Hirdetés

Natívan támogatja az MRAM-ot a Phison új vezérlője

A vállalat összefogott az Everspinnel az SSD-k javítása érdekében.

A Phison új generációs eSSD vezérlője igen érdekes lesz a piac számára, ugyanis kiderült, hogy natívan fogja támogatni az Everspin 1 gigabites STT-MRAM memóriáját. A két cég már egy ideje közösen dolgozik a projekten, amelynek a célja, hogy javuljon az SSD-k I/O menedzsmentje. Ez két szempontból jó. Egyrészt nagyobb I/O teljesítményt lehet vele elérni, másrészt kétrétegű elektrolit kondenzátorok alkalmazása nélkül is biztosítani lehetne az áramkimaradás elleni védelmet.

Az MRAM egyébként nem annyira idegen az SSD-kben, például a Seagate-nek is van olyan nagyvállalati szintre szánt sorozata, amelyben van ilyen egység, de mivel a vezérlők eddig nem támogatták natívan, így az implementálása eléggé drága és bonyolult. A Phison és az Everspin megoldásával alapvetően csökkenthetők a költségek, és létrehozható egy olyan konfiguráció, amelyben a DRAM-ot részben kiváltja az MRAM. Előbbi ekkor csupán egy olvasáshoz használt puffer lenne, a metaadatokért, illetve a írásra használt pufferért az MRAM felelne.

Az SSD felépítése MRAM nélkül és MRAM-mal Az SSD felépítése MRAM nélkül és MRAM-mal
Az SSD felépítése MRAM nélkül és MRAM-mal [+]

A nagyobb teljesítményen túl hatalmas előny lenne a kétrétegű elektrolit kondenzátorok mellőzése, ezek ugyanis helyet igényelnek, ahova amúgy lehetne NAND flash lapkákat is tenni. Az MRAM számára az áramkimaradás nem probléma, mert nem felejtő memóriáról van szó, vagyis elég lenne csupán a vezérlőben éppen feldolgozás alatt álló adatokat menteni, amely rendkívül hamar megtehető. A hagyományos, DRAM-ot használó SSD-knél ugye az a gond, hogy ha elmegy az áram, akkor még kell lennie annyi kapacitásnak, hogy a DRAM fontos adatait le lehessen menteni a flashmemóriába. Ez nagyon kritikus tényező, mert az SSD-kről elveszhet az összes adat, ha ezt nem sikerül időben megoldani. Persze a nagyvállalati szintre szánt rendszereknél erre nagyon ügyelnek a tervezésnél.

A Phison és az Everspin bővebben majd az augusztusi Flash Memory Summiton beszél a rendszerről, amely várhatóan még idén elérhető lesz a gyártópartnerek számára. Az ára miatt ez még a végfelhasználói szintre is lehozható.

Előzmények

Hirdetés