Hirdetés

Napokon belül indul a hárommagos Phenomok forgalmazása

A második számú processzorgyártótól kiszivárgott friss ütemtervből kiderül, hogy akár már ezen a héten feltűnhetnek a nagy PC-gyártók választékában az AMD K10-alapú hárommagos processzorait tartalmazó első konfigurációk, írja beszámolójában a DailyTech híroldal. Az AMD tavaly ősszel jelentette be, hogy piacra dobja a teljesen új felépítésű chipjeit, melyek árban és teljesítményben a hamarosan érkező négymagos asztali processzorok és a jelenleg is elérhető kétmagos megoldások közé ékelődnek. Az újdonságokból a tervek szerint két típus kerül forgalomba a következő hetekben, majd további három érkezik belőlük a második negyedévben.

Hárommagos AMD CPU-t lapértesülések szerint elsőként a Dell Optiplex konfigurációiba lehet majd kérni, ezt követően hamarosan a HP is ellátja majd egyes Pavilion asztali gépeit az új lapkával. A K10-alapú újdonságok mindkét esetben a korábbi, K8-as kétmagos chipek helyét veszik majd át, a frissített konfigurációk ára azonban nem változik számottevően: a gyártótól kiszivárgott információk szerint a számítógépekhez mindkét gyártónál 600 dollár (nagyjából 107 000 forint) alatt lehet majd hozzájutni.

A Toliman kódnevű hárommagos processzorok a Phenom 8000-es sorozat tagjaiként debütálnak, a napokon, heteken belül érkező első fecskék a 8400 és a 8600-as típusjelet kapják majd, órajelük rendre 2,1 és 2,3 GHz lesz. A 65 nanométeres csíkszélességű lapkákra 2 megabájtnyi harmadszintű és magonként 512 kilobájtnyi másodszintű gyorsítótár kerül. Az első példányok még az AMD-nek komoly fejfájást okozó TLB-hibát tartalmazó B2-es magváltozatot kapják, az új, B3-as revízió csak a második negyedévben érkező következő körrel debütál.

Azt egyelőre nem tudni, hogy az AMD hárommagos Phenomjai önálló termékként mikor kerülnek a boltokba, illetve egyáltalán lesz-e dobozos változatuk.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Előzmények

Hirdetés