Hirdetés

Nagyon lassú, de a Vistának megteszi: itt a GeForce 7200 GS

A mai napon újabb taggal bővült az NVIDIA videokártyákból álló portfóliója; a vállalat ezúttal nem a DirectX 10-kompatibilis GeForce 8-as szériát egészítette ki, hanem a korábbi, GeForce 7-es családot látta el egy új, abszolút belépőszintet képviselő modellel. A GeForce 7200 GS típusjelzést viselő bővítőkártya lényegében egy célt szolgál; DirectX 9.0c- és Shader Model 3.0-kompatibilitása révén képes a Vista 3D-s Aero Glass kezelőfelületét teljes pompájában megjeleníteni, így meg is kaphatta a Vista Premium Ready megfelelőséget. A kártya ennél komolyabb 3D-s grafikai számítások elvégzésére mindazonáltal teljes mértékben alkalmatlan, a gyártó ugyanis annyira lebutította a GeForce 7200 GS alapjául szolgáló, egyébként a GeForce 7300 GS-en is megtalálható G72 GPU-t, hogy néhány alaplapra integrált videovezérlő is túlteljesíti az új belépőszintű megoldást.

A GeForce 7200 GS grafikus processzora mindössze két pixelfutószalaggal, és futószalagonként egy textúrázóegységgel rendelkezik (összehasonlításképpen az AMD 690G-be integrált grafikus motor ennek a mennyiségnek a kétszeresét nyújtja). A kártya GPU-ja az NVIDIA referenciaajánlása szerint 450 MHz-en ketyeg, a processzorhoz 64 bites adatsínen 128 vagy 256 megabájtnyi, 400 (effektíve 800) MHz-es DDR2 memória csatlakozik.

Érdekes logikai csavar az NVIDIA modellszámozásában, hogy az új kártya egyedül utóbbi végett, a memória maximális sávszélességét tekintve képes felülkerekedni a számozásban alatta járó, tavaly augusztus végén debütált GeForce 7100 GS-en. Utóbbi minden más tekintetben lekörözi a GeForce 7200 GS-t, jóllehet a korábbi modell még egy régebbi, 110 nm-es gyártástechnológiával készült grafikus magra épül, így a kártya fogyasztása és hődisszipációja alighanem kedvezőtlenebb a GeForce 7200 GS-nél. Az NVIDIA ettől függetlenül a régi és a mostani megoldásra is elegendőnek ítéli a passzív hűtést, miként az új kártya – akárcsak a régiek közül a legtöbb modell – elsősorban alacsony profilú nyomtatott áramkörre épül.

A GeForce 7200 GS napokon belül megjelenhet a nagyobb PC-építők, illetve komponenspiaci szereplők választékában. A kártyák ára kezdetben 50 dolláros (azaz nálunk 50 eurós), vagy valamivel az alatti szint körül alakulhat majd.

Előzmények

Hirdetés