Hirdetés

Nagy teljesítményű háttértárak a HP-tól

A HP az elmúlt hetekben új háttértárak egész sorát jelentette be. Ezek közül a legfontosabbak az elsősorban a kis- és közepes vállalkozásoknak szánt, ám nagyvállalatoknak is ajánlott StorageWorks MSA (Modular Smart Array) sorozat új tagjai, köztük is elsősorban az 1500-as modell. Az MSA1500 közvetlen elődjének számító 1000-es modell hazánkban is a legnagyobb számban eladott háttértárrendszernek számít egészen a mai napig.

Az MSA 1000 kedvező tulajdonságait megtartva, ám azokat jelentősen továbbfejlesztve és újakkal is bővítve most az 1500-as modell a vállalat csúcsterméke ebben a kategóriában, amely a vállalati standardnak számító SCSI mellett már az újabb SATA technológiát is támogatja. A SATA technológia a közhiedelemmel ellentétben csak nevében leszármazottja az asztali komputerekben hosszú évek óta felhasznált ATA-nak – valójában egy olyan vadonatúj fejlesztés, amely elődjének minden korábbi hiányosságát kiküszöbölte (nagyobb sávszélesség, nagyobb megbízhatóság, egyszerűbb és csökkentett helyigényű kábelezés, párhuzamos adatcsatornák helyett pont-pont kapcsolatok). Nem véletlen hát, hogy a piackutatók komoly növekedést jósolnak a SATA-alapú megoldásoknak: ellentétben a hagyományos ATA-val, amely nem igazán tudta megvetni a lábát a vállalati számítástechnikában. Így a piaci elemzők szerint az új generációs eszközök 2006-ra akár 24 százalékos szeletet is kihasíthatnak maguknak a piacból.

Mintegy elébe menve az ilyesfajta igényeknek, az MSA1500-zal már lehetőség nyílik nagy teljesítményű és megbízhatóságú SATA RAID-tömbök létrehozására is, mindezt úgy, hogy a háttértárrendszer a beruházásvédelem érdekében egyúttal visszamenőleges SCSI-kompatibilitást is kínál. SATA merevlemezek felhasználásával az MSA1500 kapacitása akár 24 TB-ig is növelhető, amely kiemelkedőnek számít a belépő szintű megoldások világában. Az MSA1500 ár/teljesítmény arányára jellemző, hogy egy MB-nyi háttértárkapacitás költsége immár az 5 centet sem éri el. Hasonlóképp figyelemreméltó, hogy a HP e háttértárrendszerére alapozva katasztrófatűrő konfigurációk is kiépíthetőek a HP OpenView Storage Mirroring szoftver segítségével (amely a valós idejű távoli tükrözés képességével ruházza fel a tárolóeszközöket). Az MSA1500 természetesen az adatok biztonságos mentését is garantálja: a HP OpenView Virtual Replicator szoftver révén virtuális "pillanatfelvételek" (ún. snapshotok) készíthetőek az adatokról, amelyeket aztán az éles üzem megzavarása nélkül, a háttérben lehet szalagos egységre menteni a HP OpenView DataProtector szoftver segítségével. Az MSA1500-at várhatóan 2004 harmadik negyedévében vezeti be a HP Magyarországra.

  • Kapcsolódó cégek:
  • HP

Azóta történt

Hirdetés